liempt pakt weer in

de dekzeilen van de kramen van de boeremèrt worden opgevouwen
de dekzeilen van de kramen van de boeremèrt worden opgevouwen

liempde is niet echt een waaigat, maar vanmorgen joeg er de storm zo hard door de straten dat de boeremèrt is afgeblazen. "dat is echt nog nooit eerder gebeurd", zegt een van de mannen in het groepje dat op het hoekje van het raadhuisplein naar het opruimen van de stallen staat te kijken.

de kramen van de boeremèrt worden opgeruimd
de kramen van de boeremèrt worden opgeruimd

op het plein rond de muziekkiosk, normaal gesproken het bruisende hart van de folkloristische markt op tweede paasdag, is het opmerkelijk stil waar je anders over de hoofden zou hebben moeten lopen. wat zouden ze doen met het beslag van al die spekstruiven die ze zouden hebben gebakken?

het had de vierenveertigste editie van de boeremèrt moeten worden. maar tegen twaalven is de kramenverhuurder de laatste stalletjes aan het opruimen en worden de tentdoeken opgevouwen. een enkeling maakt wat foto's om de trieste bedoening vast te leggen.

het afblazen wordt bekend gemaakt als ik juist op mijn fiets ben gestapt richting het vijftien kilometer verderop gelegen liempde. van niks wetend, trap ik tegen windkracht zeven in. het gaat steeds harder waaien en hoe dichter ik bij liempde kom, des te stiller wordt het op straat - geheel tegen de gewoonte op de tweede paasdag in. als ik op de molendijk rijd, komt me een vrachtwagen met daarop twee groen-gele boerenkarren tegemoet - karren die dus de verkeerde kant uitgaan. maar dan besluit ik ook meteen om te gaan kijken hoe leeg liempde voor het eerst sinds vierenveertig jaar is op tweede paasdag.

thuis wil ik later nog een kleinigheidje verifiëren op de website van de boerenmèrt. en zo stuit ik tot mijn verrassing op:

van de website van de boeremèrt...
van de website van de boeremèrt...

 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *