ondanks dat het niet de bedoeling was…

de joodse tweelingzussen selly (links) en judy waagenaar: "ondanks dat het niet de bedoeling was, hebben we beiden de leeftijd van 89 jaar bereikt".
de joodse tweelingzussen selly (links) en judy waagenaar: "ondanks dat het niet de bedoeling was, hebben we beiden de leeftijd van 89 jaar bereikt".

de joodse zusjes selly en judy waagenaar waren twaalf jaar jong toen de oorlog uitbrak. "er over vertellen valt ons zwaar", vertelt selly het verhaal, samen met judy voor het spreekgestoelte op het buitenterrein van nationaal kamp vught. het is kwart over twee. dodenherdenking op het herinneringscentrum van het voormalige 'konzentrationslager herzogenbusch'.

het valt de tweelingzussen niet mee, "maar wij realiseren ons dat het belangrijk is dat ons verhaal verteld wordt. niet voor onszelf, maar om recht te doen aan de overledenen in kamp vught en hun nabestaanden." ze vertellen het verhaal ook opdat eenieder er lering uit kan trekken.

een emotioneel moment als directeur jeroen van den eijnde van nationaal monument kamp vught de tweelingzusjes waagenaar bedankt voor hun bijdrage aan de dodenherdenking.
een emotioneel moment als directeur jeroen van den eijnde van nationaal monument kamp vught de tweelingzusjes waagenaar bedankt voor hun bijdrage aan de dodenherdenking.

soms met navrante humor: "ondanks dat het niet de bedoeling was, hebben we beiden de leeftijd van 89 jaar bereikt". en "we doen dit natuurlijk ook voor ons nageslacht. want ook dat hebben we, geheel tegen de bedoeling."
het is de equivalent van de opgestoken middelvinger naar de beulen van toen - hoewel de dames voor het maken van dat gebaar ongetwijfeld veel te netjes zijn.

ze hebben het allemaal meegemaakt. van antisemitische treiterijen van vóór de oorlog tot de concentratiekampen, van de hollandsche schouwburg via kamp vught (waar ze anderhalf jaar waren ingedeeld bij het philips-kommando, wat hun redding zou worden) naar auschwitz. uiteindelijk bevrijd. zij hebben de oorlog samen met hun moeder overleefd. wat dus niet de bedoeling was, zoals selly herhaaldelijk in haar toespraak terug liet komen. want uitroeiing was per slot van rekening wat met hitlers ‘endlösung’ werd beoogd.

“in auschwitz zijn we nooit meer geweest. dat kunnen en willen we ook niet. de beelden en herinneringen daaraan dragen we altijd met ons mee. daar komen we nooit meer overheen. voor vught ligt dat iets anders. in het begin van de jaren negentig werkten we mee aan een lesbrief. het was voor het eerst dat we terug waren in vught. en nu dus weer. om te verhalen van onvoorstelbare gebeurtenissen waarvan eigenlijk geen voorstelling te geven is. om u te informeren. om geschiedenis door te geven.”

3 gedachten over “ondanks dat het niet de bedoeling was…

    1. dank je, yvonne. ’t was weer een heel bijzonder bijeenkomst. elk jaar weer meer mensen – hoewel we dat woensdag waarschijnlijk ook wel deel te danken hebben aan alle publiciteit rond de museumprijs.

  1. Goedenavond
    Zojuist het verhaal van de tweeling selly en judy wagenaar gelezen. Ook mijn moeder rachel Platvoet ( 6 juli 1923) was een Philips meisje en heeft volgens onze papieren ook dezelfde tochten langs al die kampen gemaakt. Helaas is mijn moeder er niet meer en heeft zij er nooit één woord over kunnen praten. Daarom heb ik maar 1 vraag. Zou ik in contact met deze dames kunnen komen en ze vragen of ze mijn moeder nog kunnen herinneren. Misschien kunnen ze mij iets vertellen over die tijd,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *