73 meter

de sint-janstoren staat weer in de steigers

de sint-janstoren van den bosch staat weer in de steigers. net als 45 jaar geleden. de torenhaan is er onlangs af getild voor restauratie. ook net als 45 jaar geleden zal binnenkort die haan weer worden terug geplaatst. maar wat niet net als toen is: ik zal daar dan op 73 meter hoogte niet meer bij staan voor een stukje in de krant.
ik was in den bosch beginnend verslaggever op de stadsredactie van het brabants dagblad. vol bravoure, maar ook vol hoogtevrees. over die angsten heb ik me alleen heen kunnen zetten door niet te willen accepteren dat een in mijn ogen oude wethouder wél omhoog zou durven.
twee dingen zullen me altijd bij blijven van die 9e april 1976: mijn angsten bij het beklimmen (buitenom over gammele houten ladders) van de toren en het optreden van anp-fotograaf jacques klok (vorig jaar op 89-jarige leeftijd overleden). stel je voor: een steigerconstructie van een paar vierkante meter rond het kruis op de spits, een ruimte gedeeld door wat mensen van de bouw, wethouder ton wagemakers, jacques klok en ik. in zo'n geval moet je als fotograaf inventief zijn, want hoe krijg je de haan en de hotemetoten in één beeld gevat op zo'n korte afstand en zonder extreme groothoeklens? ik zie het klok nog doen: hij stapt met één been over de steigerbuis, verankert zijn andere been en helt zo ver mogelijk achterover, met onder zich 73 meter lucht en de keien van de torenstraat. klik.
helaas heb ik mijn stukje, noch de toen door jacques klok gemaakte foto terug kunnen vinden. maar een foto van kloks spektakelstukje was er natuurlijk sowieso niet. dat prentje zit alleen in m'n hoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *