‘kamp vught’ wint museumprijs

de uitreiking van de museumprijs 2016, met rechts directeur jeroen van den eijnde van nationaal monument kamp vught
de uitreiking van de museumprijs 2016, met rechts directeur jeroen van den eijnde van nationaal monument kamp vught

nationaal monument kamp vught heeft de museumprijs 2016 gewonnen. de prijs van 100.000 euro is gistermiddag even na tweeën bezorgd bij het herinneringscentrum op het voormalige ss-concentratiekamp aan de lunettenlaan in vught, waar het een drukte van belang was met bezoekers en opgetrommelde vrijwilligers.

de prijs werd symbolisch overhandigd door adriana esmeijer (directeur van het prins bernhard cultuurfonds), michiel verboven (directeur van de bankgiro loterij) en siebe weide (directeur de museumvereniging).

nationaal monument kamp vught liet met 37,1 procent van de stemmen de twee andere genomineerde musea achter zich. het verzetsmuseum amsterdam kreeg 33 procent van de stemmen; het nationaal militair museum in soest scoorde 29,9 procent. ruim 79.500 mensen (een record) stemden op de genomineerde musea.

directeur jeroen van den eijnde van nationaal monument kamp vught was helemaal in een juichstemming: “ik ben geweldig blij en trots dat wij deze prijs hebben gewonnen. het is in de eerste plaats een erkenning voor de gezamenlijke inspanning die talloze vrijwilligers en een klein team leveren, om deze indrukwekkende plek en de verhalen die ermee verbonden zijn, in stand te houden. dit resultaat toont aan hoeveel mensen ons herinneringscentrum steunen. en dat zij het belangrijk vinden om het verhaal van de tweede wereldoorlog zichtbaar te houden en vrijheid niet als iets vanzelfsprekends te ervaren. hartverwarmend.”

prachtig dat 'we' gewonnen hebben! want nationaal kamp vught is het herinneringscentrum waar ik zelf ook vrijwilliger ben. ik geef er onder meer rondleidingen en workshops. dan is het goed om te weten dat de instelling warvoor je je inzet deze erkenning krijgt, maar ook een belangrijke financiële bijdrage om volgend jaar een nieuwe permanente tentoonstelling in te kunnen richten. want daar zal het prijzengeld voor worden gebruikt.

de laatste honderd meter kwamen ze de lunettenlaan aflopen: de brengers van de museumprijs 2016
de laatste honderd meter kwamen ze de lunettenlaan aflopen: de brengers van de museumprijs 2016
juichende vrijwilligers verwelkomen de brengers van de museumprijs 2016
juichende vrijwilligers en staf verwelkomen de brengers van de museumprijs 2016

meer nieuws over de museumprijs 2016 bij:

museumprijs.nl
brabants dagblad
nrc
avulo
het parool
ltv-televisie
omroep brabant

 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *