nieuw leven

gezellige drukte en toch niet overvol op de rommelmarkt 'zuid rommelt' in de zuiderpassage
gezellige drukte en toch niet overvol op de rommelmarkt 'zuid rommelt' in de zuiderpassage
'zuid rommelt', de nieuwe rommelmarkt in de zuiderpassage. zo kan het dus ook... (panoramafoto - zet uw browser op maximale grootte)
'zuid rommelt', de nieuwe rommelmarkt in de zuiderpassage. zo kan het dus ook...
(panoramafoto - zet uw browser op maximale grootte)

ooit was de zuiderpassage in den bosch een levend en levendig winkelcentrum. een typisch wijkwinkelcentrum met z'n roots in de jaren zestig. tegenwoordig is het er meestal een dooie boel. maar dat veranderde vandaag wel even heel drastisch met 'zuid rommelt', een nieuw initiatief, een leuke en goed bezochte rommelmarkt. vrolijke kleuren en dito gezichten.
dus zo kan het ook...

voor zover ik me kan herinneren is aldi de laatste supermarkt geweest die hier zat. klomp heeft er nog z'n muziekwinkel, er is een chinees restaurant, van de weinige andere winkels weet ik niet veel, maar er is nog wel lohengrin, het café dat zich niet heeft laten verdrijven. het is nog steeds een bruisend middelpunt voor muziekliefhebbers. en wekelijks geeft gonny sierig in een pand in het winkelcentrum creatieve lessen aan schoolkinderen.

ik wil niemand te kort doen, maar ik denk dat het met de hier geschetste activiteiten voor de zuiderpassage wel ongeveer ophoudt. ik herhaal het nog maar eens: dooie boel.

gonny sierig draagt het winkelcentrum een warm hart toe. ik sluit me graag bij haar aan, want ook ik heb nooit begrepen hoe de zuiderpassage aan lager wal is geraakt. het was gonny sierig zodanig een doorn in het oog dat ze een initiatief wilde nemen om de winkelpassage nieuw leven in te blazen. en zo kwam zij met het plan er een rommelmarkt te organiseren: zuid rommelt. en het rommelde lekker, vandaag. ik heb veel enthousiaste reacties gehoord.

gonny sierig: "dit is zo'n mooie plek, daar moet nieuw leven ingeblazen worden..."
gonny sierig: "dit is zo'n mooie plek, daar moet nieuw leven ingeblazen worden..."

maar hoe verder? in het najaar komt er weer een 'zuid rommelt'-markt, belooft gonny sierig. de vergunning-aanvraag is de deur al uit. maar hoe je het leven weer in dit winkelcentrum terug krijgt? "als er nou om te beginnen maar weer een supermarkt terug kwam", zegt gonny's man tino pol. en ik realiseer me eens te meer dat het wel raar is dat zo'n winkel hier ontbreekt. waarom? best wel een groot verzorgingsgebied rond de zuiderpassage, lijkt me.

van de tijd dat ik verslaggever was bij het brabants dagblad (tot begin 1993) meen ik me alleen nog verhalen over kwijnende neringdoenden te herinneren. maar ik heb geen idee hoe dat idee bij me heeft postgevat. ik loop er vandaag rond. het is er kleurrijk. de deuren van café lohengrin staan open. er is een jam-sessie aan de gang. het provisorische terras zit vol. alles bij elkaar een vrolijke bedoening - voor herhaling vatbaar.

op de website van het brabants dagblad vind ik een artikeltje van 8 december 2015. de kop: is er echt behoefte aan een supermarkt in zuiderpassage den bosch? nou, als ik af moet gaan op de reacties van de mensen die ik hier vandaag gesproken heb, is het antwoord: wis en waarachtig! en zeker op zo'n haast monumentale plaats. dit is een prachtig winkelcentrum uit de jaren zestig van de vorige eeuw, dus uit de wederopbouwperiode. een plek, een tijdsbeeld.

kom op, jumbo of aldi, blaas weer nieuw leven in de zuiderpassage!
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *