rundumhause

in 2013 legde de amerikaanse fotograaf todd gipstein een jaar lang de wereld binnen een mijl rond zijn huis vast en zette het resultaat als filmpje op youtube. de video 'x100: 1 mile, 1 year, 1 lens' is ruim tachtigduizend keer bekeken.
het is verre van origineel dat ik het afgelopen jaar iets soortgelijks heb ondernomen. gipstein deed het om zichzelf uit te dagen. hij wilde bewijzen dat je niet alleen op verre reizen mooie foto's kunt maken (hij werkte onder meer voor national geographic), maar ook dichtbij huis.
mijn drijfveer was corona. je wilt als pensionado wiens vrijwilligerswerk is stilgevallen toch ook nog wat uitdaging hebben. nergens heen, niks te doen, maar veel te wandelen met een camera om je nek.

maar binnen een mijl rond mijn buitenwijkrijtjeshuis ben je wel heel gauw uitgekiekt. ik heb de marge wat verruimd naar een straal van een kilometer of zes. vandaar de titel: rundumhause. het lijkt duits, maar onze oosterburen lachen je recht in je gezicht uit als je op deze manier wilt duidelijk maken dat je in de vakantie thuis bent gebleven. waar was jij naatoe? naar rundumhause. vaak gehoord zo.
net als gipstein heb ik een jaar lang gefotowandeld. ik heb dezelfde camera gebruikt als hij - en voor dit project ook alleen die camera; een fuji x100. een kleine camera met een 23mm vaste lens. voor inzoomen moest ik dus zelf lopen.
het zijn ongeveer 150 zwart-witfoto's met als middelpunt den dungen, maaskantje en sint-michielsgestel. er zitten uitschieters bij naar net over de grenzen van rosmalen, berlicum en schijndel. maar steeds dus dagelijkse loopafstanden. als je twaalf kilometer wandelt, ben je nog maar hooguit zes kilometer van huis geweest. het is dus fotograferen geweest op pakweg 113 vierkante kilometer (een straal van 6 kilometer en daarmee dan een pi-r-kwadraatje doen).
wat je ook van het resultaat kunt zeggen, voor mij is het project toch wel een openbaring geweest. ik heb in mijn eigen vertrouwde omgeving veel nieuwe dingen ontdekt door bewust, soms zelfs geconcentreerd te wandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *