niks meer aan doen…

het bossche puthuis in aanbouw
het bossche puthuis in aanbouw

kijk, midden op de markt in den bosch wordt een oude waterput hersteld. hoewel, hersteld? 't is nieuw metselwerk op een oud gat. maar ja, wat wil je, we leven per slot van rekening in de eenentwintigste eeuw. niks mis dus met nieuw metselwerk op dat oude gat. best wel mooi ook, die oude put met een nieuw kraagje, tja, zo gaat dat als je renoveert.
maar dan zou ik zeggen: 't prachtig zo, niks meer aan doen.
want alles wat er nu nog op wordt gebouwd is kitsch. dat willen veel bosschenaren niet weten, maar 't is wel zo. er is een oud schilderij, nog van voor de tijd dat schilders snapten hoe dat nou precies zat met dat perspectief, en op dat schilderij staat een puthuis. je kunt je afvragen hoe betrouwbaar dat beeld is als je ziet hoe de rest van de bossche markt op dat schilderij vertekend is.
nochtans is dat van een clubje geschiedvervalsers het grote voorbeeld van hoe het worden moet. de gemeente 's-hertogenbosch heeft er tonnen in geïnvesteerd om de bossche binnenstadsvervalsersvriendenkliek een cadeautje te geven door lekker zo'n puthuis te historiseren (een werkwoord dat met historische werkelijkheid weinig van doen heeft). en de meerderheid van de bossche gemeenteraad is daar mee akkoord gegaan; een meerderheid die gekozen is door de inwoners van den bosch.
foutje gemaakt, bosschenaren?
of verdient gij niet beter?
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *