zand erover…

de proefsleuven van de archeologische opgraving op het voormalige concentratiekamp vught worden weer gedicht. archeoloog ivar schute kiept de kruiwagen leeg, vrijwilliger peter van kaathoven hanteert de schop.

vijf dagen achtereen was nationaal monument kamp vught het toneel van archeologische opgravingen op de plaats waar in de tweede wereldoorlog een spoorlijn het kamp binnenkwam. via dit spoor werden vliegtuigwrakken vervoerd die door gevangenen moesten worden gedemonteerd.

maar nu: zand erover. de proefsleuven zijn weer gedicht. veel heeft de opgraving niet opgeleverd, maar dat heeft de deskundigen ook niet verbaasd omdat de grond op deze plek in de loop der jaren meerdere keren is verstoord. daarbij: het ging niet zo zeer om vondsten als wel om de archeologie zelf. hier lieten archeologen in samenwerking met vrijwilligers zien hoe zij bij hun onderzoek te werk gaan. en dagelijks was er ook een lezing over het onderzoek door een van de betrokken archeologen.
en zo gaf nationaal monument kamp vught in de praktijk tekst en uitleg bij een tentoonstelling in het noordbrabants museum. daar draait de expositie 'opgegraven strijd', over oorlogsarcheologie. de opgraving was een uitvloeisel van samenwerking tussen 'kamp vught' en het bossche museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *