model

annemarie
van alebeek
patricia
van orsouw
trudy
tervooren
christ
goossens

ik heb er gisteravond weer twee uur lang heel erg stil voor moeten zitten, voor de konterfeitsels. mijn hoofd is door kunstenaars vastgelegd in potlood, pen en inkt. voor de tweede keer - dat ik dit nog mocht meemaken...

ze waren maar met z'n vieren (van de zeven leden die de schilderclub kent) in het voormalige atelier van henk groenendaal in den dungen. want het is henks oude schilderclubje. henk groenendaal overleed ruim een jaar geleden aan de gevolgen van kanker, maar zijn cursisten zijn door blijven gaan. en als eerbetoon aan hun leermeester stellen ze hun werk ook nog af en toe ten toon op exposities. en op de woensdagavonden doen ze in henks oude atelier in den dungen aan portrettekenen. daarvoor hebben ze modellen nodig. en omdat ik al eens eerder op verzoek van henk als 'sitter' had gefungeerd, werd ik gisteren opnieuw gevraagd.
en zo ben ik vereeuwigd door christ goossens uit gemonde, trudy tervooren uit lith, patricia van orsouw uit oss, en annemarie van alebeek uit schijndel. op de bijgaande foto's het resultaat: elk van de vier kunstenaars met het portret dat ze van me hebben getekend.
ik ben er eerlijk gezegd nogal verguld mee.

zoals gezegd: het is het oude clubje van henk groenendaal. dat deed hij graag: les geven. hij was er goed in. maar wat mij betreft was hij vooral een van de beste jeroen bosch kenners. al diens technieken had henk in zijn vingers. hij kon er prachtige verhalen over vertellen. de drie luiken voor een reconstructie van jeroen bosch' 'tuin der lusten' stonden klaar, maar hij heeft het project niet kunnen afmaken door zijn ziekte.
zoals ik het zie is hij ook jaren lang tegengewerkt. zijn reconstructie van bosch' 'tuin der luisten' paste in al zijn eenvoud niet in de complexe plannen van hotemetoten die er alleen maar op uit waren om den bosch in het jeroen bosch jaar op de kaart te zetten. en toch... wat was er nou mooier aan geweest dan een hoekje in - bijvoorbeeld - het noordbrabants museum in te richten waar groenendaal in de marge van de grote expositie de bezoekers had kunnen laten zien hoe jeroen bosch werkte?

Eén gedachte over “model

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *