ik heet jheronimus, maar zeg maar joen…

frank van geloven, auteur van het boek 'jeroen bosch voor beginners'
frank van geloven, auteur van het boek 'jeroen bosch voor beginners'

frank van geloven was in een al weer tamelijk ver verleden een van mijn journalistieke collega's bij het brabants dagblad. hij deed sport - iets waarvan ik toeten noch blazen wist (en weet). ik was stadsverslaggever, later eindredacteur. ik werd door de toenmalige hoofdredacteur aan de kant gezet, frank nam enkele jaren later zelf het initiatief om op te stappen.
en dan ineens komen in 2015 onze wegen weer samen, door gezamenlijke interesses en een gemeenschappelijke facebook-vriend (henk groenendaal). en in alle gevallen is de grootste gemene deler: jeroen bosch.
vanmiddag hield frank van geloven een lezing over jeroen bosch in de knillispoort in den bosch. een lezing die natuurlijk ook heel nadrukkelijk ging over zijn boek ('jeroen bosch voor beginners'). mooi toch een man of vijftig aan publiek in een zaaltje dat dit eigenlijk nauwelijks aankan. en een prachtig verhaal.
ik heb over jeroen vanmiddag toch wel wat dingen gehoord die ik niet kende. elke dag - zeg ik altijd - moet een leermoment hebben. nou, dat had ik dan toen en daar. er waren misschien belangrijker leermomenten, maar dat van de roepnaam van de vijftiende-eeuwse schilder 'joen' moet zijn geweest in plaats van 'jeroen', sprak me toch wel het meeste aan. joen van aken, vermoedelijk geboren in een pand aan de vughterstraat in den bosch en atelier gehouden in een pand naast het huidige hotel central...
het barstte van de leuke weetjes...
 
 
 

2 gedachten over “ik heet jheronimus, maar zeg maar joen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *