bijna verborgen dood

bergraafplaats coudewater

aan de rand van de voormalige psychiatrische inrichting coudewater in rosmalen is deze prachtige oude begraafplaats met moeite terug te vinden. alsof de dood van weleer verbogen wordt gehouden. verscholen achter een grote haag liggen hier de graven van patiënten en personeel van de inrichting en staan er de grafmonumenten van de oprichters en hun beider vrouwen.
de bossche schrijver en chroniqueur eric alink schreef over de begraafplaats in 2018, in de online bossche encyclopedie:
"de dodenakker van coudewater ligt in de noordoosthoek van het landgoed. oppervlakte: driekwart voetbalveld. links op het terrein staan zo'n tachtig betonnen kruisjes, met aan weerszijden een naamplaatje. onder het gras liggen armlastige vierdeklaspatiënten begraven, hoofd-aan-hoofd en vaak in verdiepingen. (...) rechts liggen de zerken van rijkere patiënten en enkele medici onder wie van den bogaert en pompe, de grondleggers van coudewater. in hun namen groeit mos."
in de laatste decennia van de negentiende eeuw zijn er de eerste begrafenissen geweest; ongeveer een eeuw later de laatste. in totaal zijn er 159 graven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *