sachsenhausen herdacht

leerlingen van basisschool de leerlingen van de vughtse basisschool de springplank leggen rozen op het monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van concentratiekamp sachsenhausen leggen bloemen bij het sachsenhausenmonument

met kransen, bloemstukken en rode rozen zijn vandaag de slachtoffers van concentratiekamp sachsenhausen herdacht. dat gebeurde bij het sachsenhausen-monument in het reeburgpark in vught.
leerlingen van de vughtse basisschool 'de springplank' legden de rode rozen op het graniet van het monument. deze school heeft het monument geadopteerd - leerlingen onderhouden de gedenkplaats en leveren jaarlijks een bijdrage aan de herdenking. daarnaast is er altijd ook een toespraak van een bekende nederlander. dit jaar was die eer weggelegd voor minister van staat piet hein donner (oud-cda-minister en voormalig vice-voorzitter van de raad van state).

sachsenhausen was een van de twee concentratiekampen waarnaartoe de laatste - ruim drieduizend - gevangenen van kamp vught op transport werden gesteld op dolle dinsdag (5 september 1944) en de dag daarna. de ss ontruimde het kamp in allerijl omdat de duitsers vreesden voor de oprukkende bevrijders. in plaats van alle gevangenen te laten gaan, werden de laatste verzetsstrijders gefusilleerd en werden 2880 mannen naar sachsenhausen en 653 vrouwen naar ravensbrück getransporteerd. velen van hen overleefden uiteindelijk de oorlog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *