strijdende dichters

voor de aanvang van de dichtslamrap in boxtel bereidt de bossche dichteres nic castle zich voor op haar optreden.

het is mijn mooiste plaatje van de avond: de bossche dichteres nic castle bereidt zich in het boxtelse café le temps perdu voor op haar optreden. want het is dichtslamrap: een wedstrijd met woorden. strijdende dichters dus. en het is donderdagavond - maar ik had door omstandigheden geen tijd mijn foto's eerder af te werken.

poëzie is heden ten dage niet iets dat je direct met strijd associeert, maar toch zijn er kemphanen en -hennen die elkaar met verzen bestrijden. bijvoorbeeld in het jaarlijkse evenement dichtslamrap in boxtel. daar probeerden negen dichters elkaar donderdag vliegen af te vangen.
het is een mooie plek om te fotograferen, die donkere kroeg, ondanks de erbarmelijke lichtomstandigheden - maar die zorgen dan wel weer voor een film-noirachtige sfeer. jammer (wat dat betreft) dat in cafés niet meer wordt gerookt. de kwade tabaksdampen zorgden altijd wel voor een mooi misty sfeertje ...
nic castle - op bijgaande foto - heeft de wedstrijd niet gewonnen. die eer ging donderdagavond naar arnoud rigter uit eindhoven. martje wijers uit boxtel won de publieksprijs.
een columnist van het brabants dagblad zette het poëzie-evenement vanmorgen weg als 'een evenementje met 25 bezoekers'. dat klinkt kleinerend. ik lees zijn stukjes elke week met veel plezier - altijd weer schaterlachen! bijvoorbeeld om een zin als deze: 'onze nieuwe hoofdredacteur moet opgevoed zijn met kloos en kopland, anders is de heerlijke hoeveelheid aandacht voor de dichtslamrap in boxtel nauwelijks te verklaren'. hilarisch!
ik heb hem niet gezien, de columnist, donderdagavond in boxtel. maar het kan zijn dat ik hem niet herkend heb. maar als-ie er was, was dat dus in de hoedanigheid van columnist. en dan waren ze van de krant met z'n tweeën. want ik herkende in het publiek, ijverig mensen interviewend, wel correspondente (petje af!) noor reigersman van de in de meierij van den bosch verschijnende gazet.
de columnist had in zoverre gelijk, dat de opkomst bij een evenement als dichtslamrap niet bijster groot is. maar de zaal was vol. wat wil je meer? en waar vind je op een late donderdagavond nog een kroeg waar tientallen mensen luisteren in plaats van lallen? en er momenten zijn dat je een speld kunt horen vallen?

volgend jaar ga ik weer.
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *