kapelleke ter keer

het kapelleke ter keer in den dungen
het kapelleke ter keer in den dungen

het 'kapelleke op de keer' (of 'kapelleke ter keer') heeft veel van doen met water - hoewel... natuurlijk veel meer met het geloof, maar de plek waar het staat heeft wel alles met water te maken.
vandaar dat ik het ook wel aardig vond dit beeld even vast te leggen. het was eigenlijk stom toeval dat het zich zo aan me openbaarde, die reflectie van het bouwseltje in de plas langs de dijk.

waar de bosscheweg in den dungen de keerdijk kruist (de dijk die in voeger tijden het overtollige maaswater bij overstromingen moest keren) staat sinds augustus 1949 dit kapelletje: de mariakapel van o.l. vrouw ter keer. het is er gebouwd tijdens een werkkamp van het brabants studentengilde en moet de herinnering levend houden van het klooster barbaradael op de plaats van het huidige tracé van de rijksweg a2 bij de kloosterstraat, ruim een halve kilometer verderop.
de keerdijk die hier de bosscheweg kruist, heeft - zoals gezegd - alles met water te maken. niet alleen met het droog houden van het dorp in tijden dat de maas buiten haar oevers trad. de dijk had ook een belangrijke functie hebben bij de verovering van den bosch door frederik hendrik in 1629. dit deel van de dijk maakte toen deel uit van de circumvallatielinie, de buitenste verdedigingslinie van de belegerende troepen. en deze dijk maakte het frederik hendriks waterbouwkundige jan adriaanszoon leeghwater mogelijk het water in de moerassen rond den bosch weg te pompen.
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *