verrassende take off

knobbelzwaan stijgt op tijdens de sachsenhausen-herdenking in vught

gerdi verbeet, oud-voorzitter van de tweede kamer, is bijna aan het eind van haar lezing bij de jaarlijkse sachsenhausen-herdenking als in de verte in de vijver van het reeburgpark in vught iets in beweging komt. een knobbelzwaan maakt zich trappelend en klapwiekend los uit het water en komt recht op de herdenkingsplechtigheid af vliegen, in een majestueuze vlucht. wie zal het mij kwalijk nemen dat ik mevrouw verbeet even voor mevrouw verbeet liet en het vizier richtte op deze prachtige vogel boven de hoofden van de leerlingen van de vughtse basisschool de springplank?
heel toevallig stond ik op de goede plek - ik vermoed dat veel van de bezoekers van de herdenking de zwaan überhaupt niet hebben zien overkomen. maar voor mij gaf deze opstijgende geweldenaar de bijeenkomst een bijzonder accent.
in het reeburgpark in vught worden elk jaar rond deze tijd de circa 1.400 nederlanders herdacht die in concentratiekamp sachsenhausen, ten noorden van berlijn, zijn omgekomen. gerdi verbeet was dit jaar de hoofdspreker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *