museaal en monumentaal

de binnenplaats tussen monumentale en museale panden

dit vind ik toch nog steeds een van de mooiste plekjes van den bosch, een binnenplein ingesloten tussen oude, negentiende-eeuwse gebouwen en twee musea, met één prachtige grote boom. in de ramen van het bossche design museum weerspiegelt de voormalige provinciale griffie (nu onderdeel van het complex van het noordbrabants museum) en rechts is nog een stukje van het pand waarin tot de jaren tachtig het rijksarchief zat.
hier is alles monumentaal of museaal. als je na die regenpijp van het voormalige rijksarchief rechtsaf gaat, kom je in de mortel en bij de ingang van het design museum. tussen de boom en zijn spiegelbeeld zie je een klein stukje van het poortje naar de waterstraat, met daarboven achter het glas vaag die monumentale wenteltrap van het museum.
waar de zon de weerspiegelde gebouwen fel beschijnt, zie je nauwelijks nog iets van wat zich achter dat glas bevindt - alleen in het blauw de lampen aan het plafond tussen de twee musea.
het maken van deze foto stond al een tijd lang op mijn verlanglijstje. maar ik trof het eerder niet zo fraai. wel jammer van dat rek, dat waarschijnlijk iets te maken heeft met de bevoorrading van het links in het gebouw gelegen museumrestaurant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *