oud & nieuw

weer een stukje binnendieze bloot en een nieuw pleintje in de oksel van het noordbrabants museum (klik op de foto voor het volle formaat op 1600 pixels)
weer een stukje binnendieze bloot en een nieuw pleintje in de oksel van het noordbrabants museum
(klik op de foto voor het volle formaat op 1600 pixels)

wat ze hier aan de waterstraat in den bosch nou precies aan het doen waren? je kon het lange tijd niet zien. een paar weken geleden zag ik door de bouwhekken ineens een stukje binnendieze als het ware naar boven komen. toen ik er gisteren langs fietste, was daar ineens het resultaat: een prachtig nieuw pleintje in de oksel van het noordbrabants museum.

links op de foto is weer een stukje van de middeleeuwse binnendieze bloot gelegd (je kunt via een hardstenen trap afdalen naar het waterniveau), rechts leidt een dubbele deur met timpaan naar het voorplein van het noordbrabants museum.
de panoramafoto bestrijkt een halve cirkel en is samengesteld uit twintig aan elkaar geregen staande foto's. het is dus een vertekend beeld. het betekent dat de muur links in het verlengde staat van de muur rechts, dat de muur in het midden in werkelijkheid niet krom is en het plein gewoon een pleintje is.

het gedeelte van de binnendieze dat onder het pleintje en het noordbrabants museum door stroomt heet het hellegat. het is er aardedonker. in een deel van het hellegat dringt het geringste daglicht niet door. er gaan vanuit het verleden de engste verhalen over, van zelfmoordenaars en massaal in de plomp gegooide lijken van franse soldaten. maar wat nou de werkelijke oorsprong van de naam 'hellegat' is, weet niemand.
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *