nummers worden namen

joke bueninck (midden), tess verduijn en jur plötz onthullen in de hal van nationaal monument kamp vught de banner met de verkorte biografie van lies bueninck-hendrikse, de moeder van joke bueninck
joke bueninck (midden), tess verduijn en jur plötz onthullen in de hal van nationaal monument kamp vught de banner met de verkorte biografie van lies bueninck-hendrikse, de moeder van joke bueninck

nationaal monument kamp vught is sinds kort weer een tijdelijke expositie rijker, in de hal van het herinneringscentrum aan de lunettenlaan in vught hangen banners met de verkorte biografieën van mensen die in de oorlog in het duitse ss-concentratiekamp dachau gevangen hebben gezeten nadat ze eerder gevangenen waren van kamp vught (ss kozentrationslager herzogenbusch).

de expositie heet ‘geen nummers maar namen’ (te zien tot en met 31 mei). de banners zijn het resultaat van een biografieproject. daarin worden de verhalen opgetekend van oud-gevangenen. de symboliek: zo krijgen de mensen die in hun kamptijd een nummer waren hun naam terug.

gisteren werden in voormalig kamp vught tijdens een bijzondere bijeenkomst vier nieuwe biografieën toegevoegd aan het project 'geen nummers maar namen' en werden verkorte versies van die levensverhalen in de vorm van banners opgehangen in de hal van het herinneringscentrum.

de tentoonstelling hoort bij een biografieproject waarvoor jongeren de levensverhalen van oud-gevangenen van concentratiekamp dachau optekenen. sinds 2010 doen ook nederlandse jongeren aan dit internationale project mee. de levensverhalen krijgen een plaats in een herinneringsboek in de verzoeningskerk op de gedenkplaats dachau. voor veel van de bijna 2200 nederlanders die in dachau terechtkwamen, was vught het beginpunt van hun gang door de concentratiekampen.

voor de biografieën hebben de jongeren zelf onderzoek gedaan in archieven en hebben ze oud-gevangenen geïnterviewd en de plaatsen bezocht waar zij gevangen zaten.

gisteren werden biografieën gepresenteerd van apolonia lucie buma, truus gelsing, jan de vries en henk zanoli en werden banieren onthuld van oud-gevangenen lies bueninck en djajeng pratomo.

 
 
 

2 gedachten over “nummers worden namen

  1. Dachau-Allach is bevrijd op 30/4/’45 en niet op 29/4/’45.Ik heb al eens op aan gedrongen omdat te veranderen of dat resultaat heeft gehad weet ik niet.Is dat nog zo dan is dit een vorm van geschietvervalsing.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *