het eerste online dagblad

het is voor het eerst - heel toevallig hoor - dat ik er op oudejaarsavond bij stil sta: dat het de dag is dat in een grijs verleden het eerste nederlandse dagblad online ging. en dat was het eindhovens dagblad. en dat was - vandaag precies 24 jaar geleden - mijn schuld. ik denk dat ik daarmee de eerste kranteninternetredacteur van nederland was.
dat ik er bij stil sta, komt door facebook. ik zie daar in mijn 'herinneringen' een stukje van mijn vroegere adjunct-hoofdredacteur peter daalder van vier jaar geleden opduiken - het vierde lustrum van het eindhovens dagblad online - met een plaatje van hoe die eerste internetkrant eruit zag. als ik het beeld vergelijk met waartoe het allemaal uiteindelijk heeft geleid, voel ik toch een lichte gêne. want... wat was het nou toch eigenlijk helemaal...

31 december 1994: het eerste eindhovens dagblad online

het was pionieren. zelf had ik tot augustus 1994 alleen kennis van het woord 'internet', zonder ook maar en idee te hebben van wat het betekende. dat veranderde snel toen ik als economieredacteur van de krant in contact kwam met bedrijven die internet gebruikten, en met mensen die in eindhoven een digitale stad en een internetprovider aan het opzetten waren. eigenlijk zijn zij het geweest die mij op het spoor hebben gezet.
24 (vierentwintig!) jaar min één dag geleden was er in nederland nog geen dagblad op het internet. het is een tijd waarvan jongeren van vandaag de dag zich geen voorstelling kunnen maken.
of ik er zelf achteraf erg vrolijk van ben? ja en nee. nee, omdat ik hoop dat er toch altijd die krant is en blijft die op mijn deurmat valt. ja omdat het lezen van de krant op mijn ipad nauwelijks onderdoet voor de krant op papier.

Eén gedachte over “het eerste online dagblad

  1. en het had – beetje later – de beste zoekmachine ooit! Zoiets geweldigs die door Philips bedachte visuele zoekmachine. Weet jij waar die technologie gebleven is Jan? Na ‘planet search’ ben ik het spoor bijster. Groet Peter kentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *