verzet

selma van der perre opent de tentoonstelling 'palet van verzet' door het woord 'verzet' met verf aan te brengen op een schildersdoek

opnieuw een tentoonstelling over moedige vrouwen bij nationaal monument kamp vught: 'palet van verzet', over moedige vrouwen van toen en nu, gebaseerd op het gelijknamige boek van simone jacobs. het is een expositie waarin veertien vrouwen worden geportretteerd (de foto's zijn van chris van houts) die het niet pikten - of het nu de nazi's waren in de tweede wereldoorlog waartegen ze in opstand kwamen of onderdrukkers die sindsdien vrouwen de barricaden hebben opgejaagd, ze lieten het niet over hun kant gaan. de tentoonstelling werd vandaag geopend door selma van der perre (1922), die in de tweede wereldoorlog deel uitmaakte van de verzetsgroep van joop westerweel.
vier van de nog levende verzetsvrouwen uit de tweede wereldoorlog doen op panelen hun verhaal: selma van der perre, joke folmer (helper van piloten en joden,), mia lelivelt (hulp aan piloten en ontvluchte krijgsgevangenen), betty polak (echtgenoot philip de leeuw is hoofd van een knokploeg in bilthoven), freddie oversteegen (gewapend verzet, samen met zus truus en hannie schaft). de laatste overleed jongstleden september. daarnaast zijn er de vertellingen van moedige vrouwen van na de tweede wereldoorlog onder wie hedy d’ancona (feministisch politicus), shirin musa (oprichter femmes for freedom), iris kenmil (kunstenares), liesbeth zegveld (advocaat) en marielle van uitert (oorlogsfotograaf).

selma van der perre met op de achtergrond haar eigen portret (foto chris van houts), directeur jeroen van den eijnde van nationaal monument kamp vught en oud-gevangene joke folmer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *