bevrijdingsrokjes

 

een meisje in een rokje van rood-wit-blauw legt bloemen bij de asputten van nationaal monument kamp vught

na de oorlog droegen sommige vrouwen op bevrijdingsdag zogenoemde bevrijdingsrokken. meestal was het kledingstuk samengesteld uit oude lappen stof, maar was de kleurstelling er een van algehele vrolijkheid. de kleuren rood, wit en blauw voerden bij de echte bevrijdingsrokken de boventoon.
het mag vandaag dan nog wel geen 5 mei geweest zijn, toepasselijk was het toch wel dat op de herdenkingsbijeenkomst van nationaal monument kamp vught twee heel jonge dames zich in een soort bevrijdingsrokje hadden gekleed. een van de twee legt hier bloemen op de asputten naast het crematorium van het voormalige ss-concentratiekamp - in feite is dit hier het massagraf van kamp vught, waar na de oorlog de resten zijn herbegraven van de 750 mensen die in dit kamp zijn omgekomen.
prachtig, die 'nationale feestrokken', maar die strikjes op de kousen.... die maken het helemaal af ;-).

de dodenherdenking bij nationaal monument kamp vught trok vanmiddag ruim zevenhonderd bezoekers. elk jaar lijkt de belangstelling toe te nemen. dat geldt trouwens ook voor de bezoekcijfers van het herinneringscentrum. monument kamp vught is uit z'n jasje gegroeid. een uitbreiding staat voor volgend jaar op de rol. vandaag werd bekend dat het ministerie van VWS als eerste in de buidel tast met een bijdrage van 1 miljoen euro voor de plannen voor vernieuwing en uitbreiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *