82.499!

nationaal monument kamp vught. het buitenterrein gezien vanaf het hoofdgebouw van het herinneringscentrum.

opnieuw een record voor nationaal monument kamp vught. het trok in 2016 opnieuw meer bezoekers: 82.499. in 2015 waren het er nog 'slechts' 74.227. geweldig. het vervult me als vrijwilliger bij dit herinneringscentrum toch met een zekere trots - en met mij ongetwijfeld al die andere ruim honderd vrijwilligers en de staf van het monument op de plek van het voormalige ss-concentratiekamp.

ruim 37.000 kinderen en jongeren bezochten in 2016 het herinneringscentrum, vooral met een rondleiding in schoolverband. de stijging is volgens de staf van monument kamp vught mede te danken aan de museumprijs die het museum vorig jaar won. maar ook de aansluiting bij de nationale museumkaart heeft 'kamp vught' geen windeieren gelegd.

in 2016 was de expositie ‘dansen met de vijand’ een van de goed bezochte activiteiten; een tentoonstelling (nog tot en met 8 januari) over het leven van de joodse danslerares roosje glaser uit den bosch, die meerdere kampen overleefde.

het aantal rondleidingen voor scholieren en andere groepen is nog niet definitief bekend, maar het is wel duidelijk dat er sprake is van een lichte stijging (in 2015 waren er 1859 groepsrondleidingen).

grotendeels heb ik bovenstaande informatie gehaald uit een zojuist verspreid persbericht van monument kamp vught. daar staat ook nog in dat vanaf 1 februari een nieuwe foto-expositie van oorlogsfotografe van marielle van uitert te zien is onder de titel ‘kijk niet om’. en in juli opent de expositie ‘eten in oorlogstijd’, ontwikkeld door het verzetsmuseum amsterdam.

nieuw is in 2017 de samenwerking met het noordbrabants museum voor de expositie ‘opgegraven strijd’ die op 28 januari in den bosch wordt geopend. hierbij wordt een archeologisch onderzoek uitgevoerd op het buitenterrein van nationaal monument kamp vught (van 1 tot en met 5 maart). ook belangstellenden kunnen hier een kijkje komen nemen.
 
 
 

2 gedachten over “82.499!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *