hij was nog geen anderhalf jaar oud toen hij in 1943 de dans ontsprong. zijn moeder en zijn twee zusjes gingen via de hollandse schouwburg in amsterdam en kamp vught naar de vernietigingskampen in oost-europa. zij kwamen nooit weerom. jacob levie de vries werd gescheiden van het gezin en kwam terecht in de crèche tegenover de hollandse schouwburg, vanwaar hij - via het verzet - op een onderduikadres in zaltbommel terecht kwam.
alweer zo'n bizar holocaust-verhaal...
vandaag vertelde lodewijk willem van mourik bij de herdenking van de kindertransporten van concentratiekamp vught hoe de baby jacob levie als lodewlijk willem de oorlog overleefde. een bizar verhaal - goed voor rillingen over de ruggengraat.
hij is 74 jaar nu. lodewijk van mourik kwam zonder er erg in te hebben uiteindelijk te wonen in het vught waar dat kamp stond dat voor zijn moeder en zijn twee zusjes het voorportaal naar de hel bleek te zijn. zij gingen mee op het zogenoemde kindertransport van 6 en 7 juni 1943. een transport dat op 11 juni 1943 eindige bij de gaskamers van vernietigingskamp sobibor. en dat kwam van mourik pas vier maanden geleden te weten.
het kindertransport van kamp vught, dat de laatste 1.269 kinderen die in kamp vught gevangen zaten de dood in voerde, werd vanmiddag, 73 na dato, herdacht.
De achterlicht klop’t niet de info kwam van het Niod.
foutje aangepast…
Heb dit verhaal met belangstelling gelezen. ik zou graag opnieuw in contact komen met hem.
in de jaren 1977-1978 hebben wij nadat wij beiden gescheiden waren, samen in hetzelfde huis gewoond meet een gezamenlijke huishouding.
nadat wij daar vertrokken zijn hebben wij jammer genoeg het contact verloren.
misschien heeft u zijn tel. nr. of e-mail adres zodat ik weer opnieuw met hem in contact kan komen.