kleine kerst

in het dorp is het een traditie geworden: de kerststallenroute. bijzonder dit jaar: veel hele kleine kerststalletjes. gespijkerd tegen een boom, in een kruiwagen, bevestigd aan lantarenpalen...
ik heb er een paar van de aardigsten tussenuit gevist. je moet soms goed kijken. ik heb de stalletjes in hun omgeving willen laten zien, waardoor jezus, maria, jozef, de os en de ezel er petieterig uitvallen. even goed kijken dus.
plaats van handeling: de hooidonksedijk in den dungen.

ark

de replica van de ark van noach gaat nederland verlaten en wordt een religieuze attractie in israël, zo is dit weekeinde bekend geworden. er is miljoen euro aan financiering voor gevonden. de ark is een project van de broek op langedrijker aannemer johan huibers. het schip meet 122 meter. het lag tot 2016 in dordrecht en sindsdien in krimpen aan den ijssel.
deze foto heb ik geschoten tijdens de bouw van de ark in schagen, in mei 2006.

schemer, nat & nevel

het bossche broek aan het eind van een donkere middag. schemer, nat en nevel, maar wat is het er mooi sinds het gebied bij wijze van spreken is omgeploegd om z'n natuurlijke status terug te krijgen.

op jacht

een zilverreiger scharrelt langs de oever van een dode aa-arm in den dungen, op zoek naar lekkere hapjes.

mist

zo mooi, vanmorgen, mist in de vughtse gement

stoppels

maïsstoppels in de dungense polder

er is een periode in mijn leven geweest waarin ik mij trachtte te bekwamen in het schrijven van verzen. maar wil je hiermee iets bereiken, moet je meer dan alleen ambitie in je mars hebben. en zelfs aan die ambitie ontbrak het eigenlijk wel. het is dus niet echt iets geworden. toch is ooit een van mijn gedichtjes gepubliceerd in een bundel - en wel op de achterpagina van een vers van drs. p. het was een heel beperkte oplage. dat telt dus nauwelijks mee. maar één sonnet heeft toch iets betekend. 'november in de meierij', geschreven in 1994, werd in 1995 (bijna dertig jaar geleden dus) opgenomen in meulenhoffs poëzie-dagkalender, uitgekozen door samensteller hans warren. moet dus drie decennia geleden in de boekhandel hebben gelegen. het zal een toevalstreffer zijn geweest, want pogingen die ik later ondernam om in deze dagkalender iets van mijn werk te laten zien, zijn op niets uitgedraaid (hoewel, op een keer een eervolle vermelding na). u ziet, van dichten komt mi cleine bate.

het is weer november en zojuist is bij het opruimen een velletje papier met het rijmloze sonnet opgedoken. en omdat het er nu toch het jaargetijde voor is, mag het wel een keertje in de herhaling.

november in de meijerij

dorre stoppels op een maïsveld
midden in november
rechte rijen strootjes
in de zwarte grond

riet en slootvuil
smeulend in de berm
de sloten en de greppels
schoon reeds voor de schouw

het wordt hier nooit meer stil
de polder raast en ronkt
ingesnoerd in een corset
van strakgetrokken wegen

hier en daar nog wacht een oude populier
gelaten op de klompenmaker

tot volgend jaar

 

 

 

zo, weer een terrasseizoen ten einde.
 

hardnekkige mist

de polder bij engelen, woensdag 23 oktober 2024 rond het middaguur. de hardnekkige mist wil nog niet wijken.

leica q2 monochrom, iso 200, f/5.0, 1/4000 sec

 

 

kiekeboe

bij het langsrijden speelde de zon kiekeboe tussen de takken. ondanks enige haast kon ik het niet laten hier toch even voor af te stappen. jaar na jaar lijkt de boom meer uit het lood te geraken. de hoek tussen stam en aarde komt al in de buurt van 45 graden. wie heel goed kijkt, ziet rechts de torenspits van de vughtse sint-petruskerk (depetrus) boven de horizon uitpiepen.

coot lake

vijftien jaar geleden schoot ik deze foto van een fenomenale (water)balletvoorstelling. had tsjaikovski dit maar gezien, dan had hij ‘coot lake’ gecomponeerd in plaats van ‘swan lake’.
Ik heb de foto vandaag teruggevonden bij het opschonen van mijn fotobibliotheek.