roze icoon

op de markt in den bosch overheersen roze en regenboogkleuren. het is vandaag roze zaterdag in brabants hoofdstad; de dag dat de (seksuele) diversiteit in de samenleving wordt gevierd.

leuk hoor, al die enthousiaste mensen. ik heb er best wel oog voor, maar ik heb toch meer op met de stille getuigen van maatschappelijke verschijnselen.

wat zich ineens naast me bij een marktstalletje voltrekt bijvoorbeeld, vind ik iconischer dan al het andere vertoon - althans voor wat het beeld betreft.

als je het uit de context van de werkelijkheid licht, zie je hier een vrouw met een roze bloemenkrans in het haar die triomfantelijk de overwinning van de lhbt-ers viert.

maar niets in minder waar.

vlag in top op roze zaterdag - een fake-icoon...

want de vrouw haalt hier de vlag weg, op (letterlijk) het scheiden van de markt. maar ik zag er meteen dat andere in, dat beeld dat iets heel anders lijkt te zeggen.

ik zag direct de parallel met een even gefakete foto uit 1945 van fotograaf yevgeny khaldei: het hijsen van de sovjetvlag op de reichstag in berlijn in mei 1945. khaldei had met hulp van enkele russische soldaten deze foto in scene gezet.

en zou heb ik me vandaag dus laten verleiden tot het maken van fake-nieuws.

weer eens wat anders...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *