maansverduistering

maansverduistering in vijf stapjes
maansverduistering in vijf stapjes

toch maar eens een keertje voor opgebleven. dat verkleuren van die bal is toch wel een apart verschijnsel.

voor de liefhebbers:
in raw gefotografeerd met een fuji x-e1 systeemcamera. daarop een sigma 50-500 telezoomlens (gekoppeld via een kidon adapter). door de corpfactor heb ik bij volledig inzoomen feitelijk de beschikking gehad over een 750mm lens.
als statief een stevige aluminum slick. en helaas, geen kabel- of draadontspanner. die was nergens terug te vinden. waarschijnlijk onlangs bij een photoshoot in den bosch naast in plaats van in de tas gestoken.
volledig handmatige bediening natuurlijk (belichting en scherpstelling). bij de eerste foto's heb ik diafragma f8 gebruikt. later ben ik terug gegaan naar f5.6. de eerste foto's zijn geschoten met 1/500 seconde; de laatste met 15 seconden.
belichting, contrast, helderheid en scherpte bijgewerkt in photoshop lightroom.
de maantjes op deze foto hebben qua grootte de juiste verhouding ten opzichte van het cameraframe. de vijf foto's zijn als lagen vanuit lightroom in photoshop geïmporteerd ('openen als lagen in photoshop'). voor het tonen van alle vijf de manen tegelijkertijd heb ik voor de lagen blending mode 'lighten' gekozen en de manen laag voor laag op hun juiste plek geschoven.
voor het verscherpen van de raw-beelden had ik achteraf gezien misschien beter kunnen kiezen voor een high-pass-filter (alleen voor het zwartkanaal). er zijn op sommige plekken nu wat rare artefactjes ingeslopen, hoewel dat op deze verkleining nauwelijks te zien is.

 
 
 

2 gedachten over “maansverduistering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *