van vrijheid en verzet

zangeres marijke metz zingt liederen van vrijheid en verzet
zangeres marijke metz zingt liederen van vrijheid en verzet

van kwaad tot erger en voor god en vaderland. ja, dat zijn titels van bots, de eindhovense popgroep die het socialistische strijdlied in een modern jasje stak. wijlen hans sanders en zijn kornuiten waren mijn helden in de jaren zeventig.
daar moet ik even aan terugdenken als ik in een amelands kerkje luister naar marijke metz. samen met pianist somar sharbat brengt zij (alt – ‘lage alt’ zegt zij zelf) deze maand op de woensdagavonden een zomeravondconcert rond liederen van vrijheid en verzet.

en zo weerklinken prachtige opruiers als de internationale, de schuld van het kapitaal en opzwepende volksliederen – maar bijvoorbeeld ook mozarts lied der freiheit – in een kerkje van de doopsgezinde gemeente in nes. ik houd wel van zulke contrasten.
we raken er heel toevallig verzeild. een onverwacht genoegen. muzikaal prachtig maar thematisch ook wel een mooie keuze in een tijd die wel wat sociaal verzet zou kunnen hebben.
op 13, 20 en 27 juli wordt het zelfde concert uitgevoerd in het kerkje van de doopsgezinde gemeente. dat heet de vermaning. maar ik vrees dat dat doelt op een ander vermaan dan oproep tot verzet…

interieur van het kerkje van de doopsgezinde gemeente in nes
interieur van het kerkje van de doopsgezinde gemeente in nes

 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *