jaarlijks doet nationaal monument kamp vught iets terug voor zijn 'beschermers' (bedrijven en particulieren die de activiteiten van het herinneringscentrum ondersteunen) in de vorm van een lezing over een actueel onderwerp. dit jaar ging het over moed. de lezing daarover werd vanmiddag uitgesproken door socioloog en emeritus hoogleraar abram de swaan. de titel van zijn lezing: 'weerbare democratie: over de sociale deugden van moed en barmhartigheid'.
de swaan vat zijn lezing zelf als volgt samen: "moedig, dat waren tal van ss'ers en dat zijn veel strijders van isis. voordat we de moed uitroepen tot hoogste deugd is dus nog een nadere begripsbepaling nodig. en wie zijn die 'moedige mensen'? ze zijn naar verluidt 'gewone mensen onder ongewone omstandigheden', precies hetzelfde dus als de gangbare kenschets van de ook al zo 'gewone' genocidale daders. hoe gewoon zijn al die gewone mensen? En zouden daders en helpers echt niet van elkaar verschillen?"
andere bijdragen werden geleverd door mijke pol en ad van liempt, die mee hebben geschreven aan het ook vandaag gepresenteerde boek met de titel 'moed'. zij lieten samen met abram de swaan hun licht over de materie schijnen in vraaggesprekken met journalist en presentator theo verbruggen. het eerste exemplaar van het boek 'moed' werd gistermiddag overhandigd aan nico van hasselt. van hasselt is oud-gevangene van het voormalige ss-concentratiekamp vught en (in amsterdam) de oudste praktiserende huisarts in nederland.