dag ria

ria schouten achter de toog van haar café voltaire aan de stoofstraat in den bosch

in café voltaire wordt geen alcohol geschonken. het eten is er vegetarisch. rond de toog is het er meer huiskamer dan horecagelegenheid. je mag er je eigen boterhammen tussen de middag opeten, maar waarom zou je, want uitbaatster ria schouten maakt van haar broodjes en soepen kleine feestjes.
maar vandaag is het: dag ria.
want ria zwaait na 23 jaar af. het pensioen (ze is 65 geworden) lonkt. als ze vanaf vandaag haar zaak nog binnenkomt is het om aan de andere kant van de bar dan ze gewend is een bakje koffie of thee te drinken. gewoon voor de gezelligheid die ze in de zaak zelf heeft gecreëerd.

hoe dat werkt met die gezelligheid weet ook simon van der kruijs, die jaren kind aan huis is geweest bij voltaire en al lange tijd ria's medewerker was. en nu haar opvolger, die de traditie gaat voortzetten.

van haar afscheid maakte ria schouten de afgelopen dagen een feestweek, met gisteren onder meer muziek van dj ziya (blue flamingo): oude 78-toerenplaten. en met veel bezoekers die voor de gezelligheid even langs kwamen - en vaak ook taart meenamen waarvan iedereen naar hartelust mocht nemen.

bij mij zelf kwam café voltaire jaren geleden in beeld toen iemand me wees op het jaarlijkse evenement 'tango libre': tango dansen op de keien van de bossche stoofstraat op 5 mei. idee van ria schouten, uitvoering van dj ziya - en niet te vergeten al die mensen die op die tangomiddagen zelf meededen (in de loop der jaren vormde zich hier een 'harde kern' van tango-liefhebbers).

en voltaire was van de kunst. ria schouten regelde exposities in haar café en runde enkele jaren verderop in de stoofstraat 'kunstruimte voltaire'. ik heb er zelf ook enkele keren geëxposeerd en nog steeds hangen geregeld foto's van mij in de zaak. ook de afgelopen dagen hingen er weer enkele - dat was voor mij toch ook een vorm van delen in de feestvreugde...

vanaf nu is voltaire het café van simon.

en vandaag nemen we voor ria - met een diepe buiging - onze hoed af.

2 gedachten over “dag ria

  1. beetje late reactie, maar volgens mij lag dat café vlak bij mijn achterhuisje in de Postelstraat. ik woonde destijds (’73-’74) Op het hoekje postelstraat/stoofstraat. jij bent daar ook nog wel eens geweest, vanuit de Van Musschenbroekstraat, als ik me niet vergis. Vreselijk lang geleden, allemaal. toen was ik nog jong en veelbelovend. dat laatste ben ik altijd gebleven. ik beloof veel maar er komt weinig van terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *