de kwasten van dorus

het gereedschap van de schijndelse kunstschilder dorus van oorschot in het jan heestershuis

in het jan heestershuis in schijndel wilde ik toch nog wel even een kijkje nemen bij de wisseltentoonstelling 'noorderlicht', met werken van noord-nederlandse realistische schilders - en met veel stillevens natuurlijk.

maar een van de mooiste stillevens in dat ontzettend leuke museum vind ik toch altijd weer de kleine opstelling van het oorspronkelijke atelier van dorus van oorschot. werk van hem en van zijn schijndelse collega jan heesters vormen de eigen collectie van het museum aan de pompstraat in het meierijse dorp.

de kleine reconstructie van het atelier, met originele materialen - ezel, verftubes, lappen, potjes en flessen en vooral veel kwasten en penselen -, is een plek waar ik steeds wat rond draai met mijn camera in de hoop dat ik er mijn eigen stilleven vind. de kruik, de kroes, de jampotjes en het verfblik en al die penselen die gek genoeg met de haren naar beneden in die glazen staan.

het is alsof de schilder alleen maar even weggelopen is voor een bakje koffie of een toiletbezoek, maar dat-ie zo weer kan binnenkomen om z'n werk af te maken. de in 1910 geboren dorus is echter in 1989 overleden. dus we moeten maar niet te lang op 'm wachten op deze plek.

de opstelling van van oorschots atelier is in het jan heestershuis altijd te bezichtigen. maar de tentoonstelling van (vooral) stillevens van de noord-nederlandse realisten duurt nog maar een weekje. zelf had ik 'm bijna gemist - en dat zou jammer geweest zijn, want de tentoonstelling is zeer de moeite waard. jammer dat op de website van het museum zo weinig informatie over wisseltentoonstellingen te vinden is. lijkt me toch een gemiste kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *