de molenaar vertelt

molenaar ad van lamoen in de kilsdonkse molen

verzeild raken bij de kilsdonkse molen, een praatje maken met de molenaar, toch even binnen mogen kijken terwijl de molen eigenlijk gesloten is... dan heb je een mooi en leerzaam middagje.

coronaregels en eigenlijk dicht... maar vrijwilligers die geacht worden verhalen te vertellen, die willen ook verhalen vertellen.

ik weet er zelf alles van als rondleider bij nationaal monument kamp vught. al maanden geen rondleiding meer gegeven - dan wordt het tijd dat je je verhaal weer kwijt kunt.

zo vertellen ook molenaar ad van lamoen en molenaarsknecht frank de jong graag over de bijzondere molen in heeswijk-dinther, een stellingmolen die eigenlijk twee molens in één is: een watervlucht korenmolen (die zowel op wind als waterkracht draait) en een watergedreven oliemolen. de wieken drijven de molensteen die het graan maalt; het schoepenrad drijft de oliemolen aan. en dan kunnen de drijfwerken ook nog eens gekoppeld worden, wat - laat ik me vertellen - uniek is in molenland.

en of dat alles nog niet genoeg is, kunnen ze je op het terras bij de molen ook nog van die heerlijke biertjes van de abdij van berne voorzetten..

[envira-gallery id="13049"]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *