goed kersen eten…

zomer! de kersentuin is weer neergestreken bij de rotonde.

"als het kersenstalletje weer bij de rotonde staat, dan pas weet je zeker dat het zomer is", zei laatst een goede kennis.
dus is het nu zomer.
en... heerlijke kersen.
ik vond ze wel wat prijzig met zes euro voor het kilo. maar of dat ook duur is? dat weet je pas als je kunt vergelijken. en voor mij waren dit de eerste kersen van het seizoen. geen idee wat ze elders doen.
op de rotonde tussen sint-michielsgestel en maaskantje, bij tuinrijk (cello), is onlangs weer 'de kersentuin' neergestreken. de uitstalling op het parkeerterrein heeft niets van doen met anton tsjechov. er is ook niets russisch aan: ze verkopen er het fruit uit de kersentuinen van de betuwe. elk jaar weer. en het het bedrijf moet op deze plek concurreren met enkele voortreffelijke lokale tuinders.
met deze vrolijke dames achter de kraam is het in elk geval goed kersen eten...

74

witte ballonnen tegen het plafond van het crematorium van kamp vught

74 witte ballonnen, gevangen in een kamertje in het crematorium van 'kamp vught'. ze zijn voorzien van vredeswensen van leerlingen van de vughtse basisschool de schalm. en ze wachten op de scholieren die ze gaan uitdelen aan bezoekers, aan het eind van de jaarlijkse herdenking van de kindertransporten vanuit het voormalige vughtse concentratiekamp.
vandaag is het precies 74 jaar geleden dat 1.296 joodse kinderen - en met hen 1.718 begeleidende volwassenen - in nazi-vernietigingskamp sobibor zijn vermoord. een kleine week eerder begon het 'kindertransport' naar de dood in 'konzentrationslager herzogenbusch', het ss-concentratiekamp op de vughtse hei.

klik hier voor de foto's...

that’s jazz

tussen het luisterende en bier drinkende publiek: een muzikant die zich verder nergens iets van aantrekt. helemaal jazz...

op het podium op de markt in den bosch spelen jasper høiby en zijn fellow creatures hun laatste nummer als ik dit manneke tussen het publiek ontwaar. hij gaat helemaal op in zijn muziek. fanatiek. en ik denk: kijk, dat is jazz!

overal rond hem heen staan mensen te luisteren - en vooral bier te drinken. maar het drummertje drumt.

bravo, zou ik zeggen!

hij heeft er zijn laarzen maar even bij uitgetrokken.
goed idee, met dit weer.

nostalgie

krakersrellen. geen woning, geen kroning. amsterdamse rellen in het hartje van den bosch. dit is de entree van de tentoonstelling 'de jaren tachtig, doemdenkers & positivo's' in het noordbrabants museum in den bosch.

het is vrij donker in het noordbrabants museum. ik moet de lichtgevoeligheid van mijn camera instellen 0p 6400 iso, een grote diafragma-opening en een lange sluitertijd. 't is een beetje behelpen, want ik wil per se niet flitsen.

als ik later de resultaten bekijk, realiseer ik me dat ik ze nooit zo had kunnen maken in de tijd waarover de vandaag geopende expositie in het museum gaat: de jaren tachtig, het decennium waarin ik mijn eerste computer kocht (16 kilobyte intern geheugen - in de simpelste iphone zit nu een miljoen keer zoveel) op het moment dat mijn eerste digitale camera nog een jaar of vijftien op zich liet wachten.

pure nostalgie, die expositie. daarmee ook weer een gouden greep van het bossche museum.
feest van herkenning.

Lees meer

juffertjes

parende waterjuffers langs het máximakanaal bij rosmalen

er ligt een steeds prachtiger wordende nieuwe-natuurzone tussen het máximakanaal en de oude rivier de aa. vandaag moest ik even een uurtje overbruggen in de buurt van rosmalen - dan is zo'n zich ontwikkelend stukje natuur de perfecte plek voor een wandeling. en er valt veel te beleven, maar vooral ook te zien. libellen en waterjuffers in alle soorten en maten, bijvoorbeeld. zoals dit duo in innige liefkozing.
maar wie is nou de juffer en wie van de twee is de vent?

muziek achter glas

veerle kiliaan tijdens een optreden van haar soul- en funkquintet jayjay achter etalageruiten aan de visstraat in den bosch

achter de glaspui van een kledingwinkel aan de visstraat in den bosch klinkt het funky geluid van jayjay, een vrij nieuwe nijmeegse formatie (lees ik na enig zoeken op internet) rond zangeres veerle kiliaan.
klinkt goed.
even blijven luisteren dus.
mooi, denk ik dan, dat beeld van de muzikanten achter glas, verweven met al die reflecties van de straat, de mensen die voorbij komen, de in elkaar overlopende transparanties.
toch maar een plaatje geschoten dus ;-).

mengvoederorgel

een onbegrijpelijke constellatie van buizen en pijpen in de voormalige veevoederfabriek van de heus in den bosch

uitverkocht! geen plaats meer (gisteravond) bij de korte films van de 'bossche filmers' in de verkadefabriek. wist ik veel dat het storm zou lopen...
ik wilde vooral de documentaire van bruno bolsius (over het zelfgekozen levenseinde van fotograaf joep lennarts) en ellen van kempens korte film over jules schelvis en sobibor zien.
maar ik viste dus achter het net.
ach, ooit ga ik ze nog zien.
terug bij de fiets bedacht ik dat ik nog wel een rondje door het oude fabriekscomplex tussen de verkadefabriek en de kades langs de dieze kon maken. ook mooi.

Lees meer