grooooot

werving voor nationaal monument kamp vught (rechter foto) op bijna acht meter breed, met depetrus op de achtergrond

aan de raadhuisstraat in vught, op de plaats waar ooit het postkantoor stond, hangen sinds kort geveldoeken met enorme foto's die nationaal monument kamp vught en kasteel maurick onder de aandacht van het publiek brengen. die van 'kamp vught' is van mij. nou is dat op zich niet zo bijzonder; het bijzondere zit 'm in de grootte. het komt niet zo gek vaak voor dat je je werk zo sterk uitvergroot midden in een druk bezocht dorpscentrum ziet te hangen: het doek (het rechter van de twee op de foto) is bijna acht meter breed.
de fotodoeken maken deel uit van de campagne bezoek vught, een samenwerking van brabant marketing en gemeente vught.

Lees meer

gesluierde regenboog

regenboog boven 't woud tussen den dungen en schijndel

ik heb er wel een nat pak voor over moeten hebben, want op een gegeven moment kwam het met bakken uit de lucht vallen - maar dan heb je ook wat. op het moment dat ik van mijn fiets stapte, was er alleen nog maar een klein, vaag stukje regenboog ter linkerzijde. maar er waren al wel die nevelsluiers - op zich al een mooi beeld, vond ik. dat zou de foto worden. en toen ineens spande de regenboog zich boven 't woud. had ik toch ineens de hoofdprijs ;-).

soepganzen

witte ganzen foerageren bij de meerse plas in den dungen

ze zijn met z'n drieën en grazen het gras aan de oevers van de meerse plas in den dungen af. soepganzen, of eigenlijk (omdat deze helemaal wit zijn) boerenganzen. maar hoe dan ook: varianten van de grauwe gans (anser anser).
tot zover de wikipediawijsheden. als je googelt op afbeeldingen van de soepgans krijg je een bonte verzameling voorgeschoteld. maar aan de ganzen op deze foto is niets bonts. ze zijn alleen maar wit, op hun oranje snavel en dito poten na - maar dat zie je hier dan weer niet...

industriële abstractjes

de projectie van traptreden en hekken op de in onbruik geraakte silo's van de chv in veghel

de noordkade in veghel is zo'n beetje het eindhovense strijp-s in het klein, of de bossche kop van 't zand in het klein. op de voormalige fabriekscomplexen van de chv (coöperatieve handels vereniging) in veghel grijpt nu de cultuur om zich heen. nieuwe ontwikkelingen, veelal trendy. horeca, food, museale activiteiten...

Lees meer

beton

het storten van de fundering van de uitbreiding van nationaal monument kamp vught

de bouwput wordt gedempt - nou ja, een beetje. hier wordt het beton gestort voor de fundering van de uitbreiding van nationaal monument kamp vught, zo'n anderhalve meter onder het maaiveld. het is nog geen maand geleden sinds de aannemer alleen nog maar de bouwketen plaatste en op 28 januari ging officieel de eerste spa de grond in. het gaat werkelijk met een sneltreinvaart. het weer zit dan ook lekker mee. tegen de bouwvakvakantie moet hier een nieuw gebouw staan. in november is de opening gepland van de nieuwe educatieve vleugel en een volledig vernieuwde permanente tentoonstelling. het herinneringscentrum van het voormalige ss-concentratiekamp op de vughtse hei is dan weer helemaal berekend op de almaar toenemende aantal schoolklassen en individuele bezoekers.

knotten

vrijwilligers van het brabants landschap knotten wilgen en eiken langs het dooibroek en het sterrenbos in sint-michielsgestel

eens in de drie tot vijf jaar gaat de zaag erin. zo blijft het landschap een open karakter met doorkijkjes houden en wordt voorkomen dat de stammen van knotwilgen en knoteiken barsten onder het gewicht van takken en bladeren.
en het is weer zo ver op een van de mooiste rijtjes knoteiken (ik was tot voor kort zo dom om te denken dat het knotwilgen waren) die ik ken, langs dooibroek en sterrenbos op de grens van sint-michielsgestel en den bosch. vrijwilligers hanteren de zaag met verve. verderop in het sterrenbos en bij landgoed haanwijk hebben ze hun slag al eerder geslagen.
of de heren (vrijwilligers van het brabants landschap) er bezwaar tegen hebben dat ik een foto maak terwijl ze aan het werk zijn. dat hebben ze niet. ook hebben ze geen moeite met het idee dat ik die foto op mijn website plaats. maar met naam en toenaam daarbij te worden genoemd, gaat hen te ver.
als de klus geklaard is, heb je hier weer een prachtig uitzicht op boerderij out herlaer (ooit een kasteel waar frederik hendrik de hoge gasten onderbracht die zijn grootse prestatie, de inname van den bosch, kwamen bewonderen) en de oevers van de rivier de dommel.

schetsend tussen de deuren

marinus theodorus van nistelrooy maakt door de deuropening van de trouwzaal een schets van het fraaie trappenhuis van museum jan cunen in oss

ik ben al bijna bovenaan de trap naar de tweede verdieping van museum jan cunen in oss als ik me realiseer dat ik net zo maar langs een prachtig plaatje ben gelopen. gelukkig heb ik de tegenwoordigheid van geest om op mijn schreden terug te keren. want daar zit in de deuropening van de trouwzaal van de monumentale fabrikantenvilla een kunstenaar te tekenen - het schetsboek op schoot, een balpen (waar hij ook mee schetst) in de aanslag om op afstand de verhoudingen van het onderwerp te meten.

Lees meer