skyline in de herfst

de skyline van den bosch in herfstnevelen

dan zie je dat het toch echt herfst is. den bosch op de achtergrond in nevelen gehuld. geen mist. het regent boven de stad. loodgrijze wolken trekken naar het zuidoosten. daaronder kleurt het bossche broek goud en brons.

sokke

sokke op de royal enfield in de serre

de royal enfield staat weer in de winterstalling, te pronken in de serre. de poes vindt 't spannend, maar 't zou een poetspoes moeten wezen: eventjes lak en chroom opwrijven, zo eens in de week.
toen onze nieuwe huisgenoot vier weken geleden in de leeftijd van zeven maanden in een reismandje het dierenasiel verliet, had ze een andere naam dan die wij haar gegeven hebben. deze foto toont goed aan waarom wij haar uiteindelijk in plaats van gewoon poes toch maar 'sokke' hebben genoemd.

poes

poes op de krant. beetje lastig met bladeren, maar wel weer gezellig

iets meer dan twee jaar was er geen kat in huis. sinds de dood van sappho wilden we er niet meer aan beginnen. maar na al die tijd zijn we er nu toch van overtuigd dat de voordelen tegen de nadelen opwegen.
en zo hebben we nu dan toch weer een poes, zeven maanden oud. ze kwam vanmorgen uit het asiel. daar had ze een foute naam. maar daar kun je als nieuwe baas en bazin natuurlijk gewoon wat aan doen. en zo heet ze nu gewoon poes.

het spoor terug

de laatste spoorwagon is vanmiddag op het terrein van de van brederodekazerne in vught op de rails getakeld na een transport vanaf voormalig kamp westerbork

duizenden gevangenen van het voormalige ss-concentratiekamp vught zijn in de oorlog in goederen- en beestenwagons op transport gesteld naar doorgangskamp westerbork. voor velen, vooral joden, was dat een enkele reis - ze keerden niet terug, reisden hooguit verder, de vernietiging tegemoet. treinwagons van het type dat toentertijd door de duitsers werd gebruikt, volgden gisteren en vandaag het spoor terug. twee goederenwagons uit de tweede wereldoorlog werden getransporteerd van westerbork naar vught en staan nu op het terrein van de van brederodekazerne (ooit de kazerne van de ss), waar ze worden gerestaureerd. mei volgend jaar krijgen ze een plaatsje langs de lunettenlaan, vlakbij herinneringscentrum nationaal monument kamp vught, precies op de plek waar in de oorlog het eigen spoorlijntje van het concentratiekamp liep.

Lees meer

namen

hier, in 2017 aan de van der does de willeboissingel in den bosch, vertel ik het verhaal van isaac en sien van leeuwen. zij woonden in dit huis totdat de nazi's hun woning confisqueerden. hun leven eindigde in sobibor. foto © jan mulders

vandaag heeft de heer willem-alexander van oranje nassau het holocaust namenmonument in amsterdam geopend. dat monument heeft veel voeten in de aarde gehad - maar daarover doe ik er hier verder het zwijgen toe. het is er. er staan 102.000 namen op van joden, sinti en roma die in de tweede wereldoorlog vanuit nederland de nationaal-socialistische vernietiging zijn ingestuurd.
ik vermoed dat geen van al die terreurslachtoffers familie van me is (hoewel je het natuurlijk nooit helemaal zeker weet), maar verwantschap, daar gaat het mij niet om. wel om het feit dat het overgrote deel van de joden in nederland is vermoord. absurd en niet te bevatten. twaalfduizend van hen maken deel uit van mijn verhaal. niet mijn eigen verhaal, maar het verhaal dat ik verte l als gids/rondleider van nationaal monument kamp vught. de twaalfduizend joden die in 1943/44 gevangen hebben gezeten in ‘konzentrationslager herzogenbusch’ en van wie uiteindelijk slechts enkele honderden de oorlog hebben overleefd.

Lees meer

gehate schoonheid

buxusmot op het glas van de serre

de rups van deze nachtvlinder mag zich graag tegoed doen aan de buxus. menig tuinliefhebber zal zijn of haar bruin verkleurde struikjes (vaak met veel preciezie gevormd) met lede ogen hebben aangezien en de buxusmot hebben vervloekt.
maar als je er op deze manier tegenaan kijkt (de gehate schoonheid is neergestreken op de glazen pui van de serre), zie je een ballerina in een prachtig wijd uitstaande transparante tutu.
ze is er natuurlijk om voor nageslacht te zorgen. voor rupsen dus.
de dame is inmiddels gevlogen. tuinliefhebbers, wacht u voor haar kroost!

tunnelkunst

sjakkie donkers (links) en manon goossens werken aan het project tunnelart617

de drie tunnels onder de rotonde in de provinciale weg n217 tussen sint-michielsgestel en maaskantje worden voorzien van een nieuw likje verf. een kunstzinnig likje verf, welteverstaan. "lokale kunstenaars, medewerkers van cello, deelnemers van kentalis, vrijwilligers en professionele kunstenaars werken samen om de fietstunnels dé blikvanger van de gemeente te maken", schreef de gemeente bij de start van het project, enkele dagen geleden. als het goed is verschijnen op de muren meer dan zeventig kunstwerken op een basisontwerp van beeldend kunstenaar marcel rus.

de monniken

twee geestelijken in gesprek op de markt in schijndel, brons van pieter d'hont

zo losgezongen van hun sokkel is het net of hier werkelijk twee rooms-katholieke geestelijken staan te keuvelen op de schijndelse warenmarkt. de een heeft van beeldhouwer pieter d'hont een bonnet in de hand gekregen, de andere een kapelaanshoed. je ziet dat aan de voorzijde. maar dit is de achterkant van het beeld, en die vind ik interessanter. als je niet de hoofddeksels ziet, staan hier de monniken uit het gelijknamige liedje van jaap fischer uit 1961. het beeld heeft d'hont in 1960 gemaakt. we hebben het over een grijs verleden dus.

Lees meer

weekje drenthe

drempel

tentoonstelling henk helmantel in het drents museum

heerlijk dat het weer kan, museumbezoek. en dan is er tijdens een weekje vakantie ook nog eens een tentoonstelling van de groninger realistisch kunstschilder henk helmantel in het drents museum in assen. ik ken mensen die de bijna fotografische voorstelling van de werkelijkheid geen kunst vinden, maar tjonge, wat is het een prachtige expositie. er zijn veel fraaie doorkijkjes die de tentoonstellingsbouwers hebben gemaakt, maar de mooiste zijn toch van helmantel zelf, zoals die op deze foto, met in het midden dat prachtige kerkinterieur, met een lijst als een drempel waarover je zo het middenschip binnen kunt wandelen.