achttien minuten

els dejonghe tijdens haar try-out in boxtel

als ze die ted-talk van achttien minuten, in het najaar, in californië heeft gedaan, dan zal die zucht van verlichting haar ontvallen. dan stelt ze werkelijk iets voor. dan hoeft ze niet meer alle werkdagen van de week in de bedompte grot in het midden van de werkvloer van haar kantoor door te brengen. of wij - mensen in het publiek het publiek - dat kennen, dat gevoel? dat gevoel dat lijkt op de opluchting van eindelijk op dat toilet, eindelijk... na de plas heel lang te hebben moeten ophouden. of het gevoel van te hebben bereikt dat je de beste bent.
dichteres en cabaretière els dejonghe repeteerde bij wijze van spreken haar ted-talk vanmiddag tijdens een try-out in boxtel, in de tuin van museum vekemans. een fris en verrassend optreden van de 29-jarige antwerpse, die met deze voorstelling, getiteld ‘18 minuten’, hoge ogen gooide tijdens het laatste leids cabaretfestival - ze wist bij de hoogste vijf te eindigen.

Lees meer

roos & roos

dubbelportret van roos van der miessen voor haar ingepakte snoepwinkeltje: op een fotodoekje en in real life

dubbelroos is ook niet verkeerd, moet ze gedacht hebben. de uitbaatster van snoepwinkel de bossche suikeroom poseert voor haar zaak, die is ingepakt in doeken waarachter schilders het pand van een nieuw verfje voorzien. die doeken vormen geen uitdagende uitstraling voor wie er al dat lekkers wil kopen. maar daar had roos wat op gedacht: zij zelf achter de toonbank met al die zoetigheden zou de gevel kunnen sieren: wist je tenminste wat je binnen kon verwachten. en daar was een foto van: de mijne. bijna een jaar geleden maakte ik een foto van roos in haar winkeltje. "een gestolen momentje", vond roos toen zelf. maar dat heb ik goed gemaakt door een beetje reclame te maken door mijn blogje te delen op facebook.

Lees meer

depetrus: zoek de verschillen…

dan heb je daar toch in het hartje van vught ineens een prachtig cultureel ontmoetingscentrum staan. vandaag was het open dag in depetrus - en het was vol in de voormalige sint-petruskerk (in 2005 aan de rooms-katholieke eredienst onttrokken). zoveel volk haal je tegenwoordig met een mis niet meer binnen.
architect carl weber (die trouwens ook de plannen tekende voor de lambertuskerk in cromvoirt, en voor een hele reeks andere kerken in vooral het zuiden van nederland) bouwde de sint-petruskerk in de tachtiger jaren van de negentiende eeuw.
in 2007 heb ik nog eens geprobeerd of ik in de - toen al niet meer toegankelijke - kerk van binnen mocht fotograferen om de oude staat vast te leggen, maar dat is me - om veiligheidsredenen - geweigerd.

depetrus vandaag
de sint-petruskerk in 2007

ik heb toen foto's door de glazen deuren geschoten. en zo kun je goed de verschillen tussen toen en nu zien.
vandaag heb ik vanaf ongeveer dezelfde plek een foto gemaakt. zoek de verschillen, zou ik zeggen...

ijsrij

het is een bijna zomerse dag. en die heeft de kas van ijssalon lavinia aan de dorpsstraat in vught ongetwijfeld lekker gespekt. er stond aan het eind van de middag zowaar een hele ijsrij voor de zaak.

witte bussen

arie wolfert poseert met zijn boek in de 'voortuin' van nationaal monument kamp vught

het is een onderbelichte geschiedenis: de reddingsoperatie van gevangenen uit nazi-concentratiekampen aan het eind van de tweede wereldoorlog. 15.000 gevangenen werden uit voornamelijk concentratiekamp ravensbrück (ten noorden van berlijn) net voor het einde van de tweede wereldoorlog met wit geschilderde bussen getransporteerd naar het veilige zweden.
arie wolfert, historicus, oud-geschiedenisdocent en sinds 2006 vrijwilliger bij nationaal monument kamp vught, heeft dit vergeten stukje historie helemaal uitgepuzzeld.

Lees meer

het pistool van hannie schaft

in de vitrine het pistool van hannie schaft en de bril waarmee ze zich vermomde

eigenlijk wel bizar, om bijna het pistool van hannie schaft (het meisje met het rode haar) aan te kunnen raken; het vuurwapen waarmee zo'n beetje de bekendste verzetsvrouw van nederland gewapende aanslagen pleegde op de duitse bezetter, collaborateurs en landverraders. bijna aanraken... want het ligt veilig in een vitrine, naast de bril die hannie schaft bij wijze van vermomming droeg om uit handen van de duitsers te kunnen blijven - wat uiteindelijk toch niet is gelukt. zij werd een paar weken voor het einde van de tweede wereldoorlog door de bezetter gefusilleerd.

Lees meer

candid camera

eetcafé het groote genoegen, achter het stadhuis, 's-hertogenbosch,
vrijdag 9 maart 2018, 14:47 uur