boom alone

dode boom tegen vluchtige luchten in het landschap langs de dommel bij gemonde

zelf reken ik dit tot de mooiste stukjes nederland: het gebied tussen het dorp gemonde en de rivier de dommel. er zijn boomkwekerijen en bolle akkers - vaak begroeid met in- of uitheemse granen. er is dat smalle paadje langs de rivier, er zijn de overblijfselen van wat naar mijn gevoel een wiel moet zijn geweest, zo'n plek waar de rivier buiten haar oevers gaten heeft geslagen...

het is hier genieten - zelfs als er even een stortbui over de akkers raast. zo'n stortbui die je zelf niet ook één, twee, drie kunt ontwijken.

en dan is daar ineens die boom - of zou ik moeten zeggen: die stam met takken die eens een boom was maar die het leven heeft gelaten?
alleen maar die ene boom, tegen fraaie wolkenluchten.

een boom alone...

boulevard

boulevard. de naam van het festival tussen de benen van de bezoekers op de tribune.

boulevard. het is weer zo ver. openluchtvoorstellingen, tentjestheater, toneel, muziek en performances op locatie - zelfs midden in de rimboe langs gestelse bolle akkers.
de foto hierboven als pars pro toto voor de hele boulevard: de naam van het festival en het publiek op provisorische tribunes op de parade in den bosch, aan de voet van de sint-janskathedraal.
alleen gisteren ben ik even wezen kijken en zag toen een prachtige voorstelling van de franse bewegingskunstenaar tony thitch met een ode aan icarus. op een van de foto's hieronder vliegt hij met kleine veugels, maar valt: het klassieke verhaal van de hoogmoed die voor de val komt.

kielzog en uitkijk

een nijlganzengezinnetje op de vlucht waagt de oversteek

er zit een mooi nijlganzengezinnetje op de oever van de zuid-willemsvaart. voorzichtig stap ik een stukje verderop van de fiets en loop behoedzaam terug met een mooi plaatje in m'n gedachten.

mooi niet dus. want daar steken pa en ma nijlgans een stokje voor. met z'n achten kiezen ze terstond het ruime sop.

veel misbaar. je ziet het aan het kielzog dat ze met z'n allen maken.

dartelheid en oplettendheid. zie pa en ma naar links en recht kijken. op de uitkijk. alles om het kroost te beschermen.

op internet nog even gekeken of je een verschil tussen pa en ma kunt zien. niet of nauwelijks, leer ik. ik ga voor de vader op links.

wat ik trouwen ook over deze gemaskerde ganzen lees, is dat ze extreem agressief zijn. dat is dan toch weer een domper op de idylle...

in ’t ochtendzonnetje

minoes in tegenlicht

minoes pikt elk zonnestraaltje mee. lekker in de warmte van het zonlicht dat binnenvalt door het raam. voor mij is het anders genieten: van de prachtige compositie die ze maakt door daar zo in het licht tussen de slagschaduwen te gaan zitten.

best gemakkelijk, fotograferen, als je modellen een beetje meewerken ;-).

verder heb ik wat eerder gepubliceerde foto's van onze poezen sappho en minoes in een galerietje gezet...

Lees meer

op d’r dooie akkertje

gewoon in alle rust even het verkeer stilleggen

ze houden de hele dag de boel op, op de poeldonkweg in den bosch. ze gedragen zich volkomen onaangepast, de canadese ganzen die in groten getale domicilie hebben gekozen langs grote delen van de zuid-willemsvaart en het máximakanaal. je ziet ze overal. en inmiddels zijn ze zo gedomesticeerd dat ze de macht lijken te hebben gegrepen.

Lees meer

lifter

een grote sprinkhaan op de motorkap

een lifter. drie kilometer met me meegereden op de motorkap! en daar nog even geposeerd.
ferme knaap. het lijf alleen al is zo groot als m'n pink. ik had 'm aanvankelijk niet in de gaten, maar hij moet met me meegereden zijn vanaf de oevers tussen het máximakanaal en de rivier de aa, waar ik in een verloren uurtje bloemetjes en beestjes heb lopen fotograferen.
na de fotosessie is-ie nog op ontdekkingstocht over de motorkap getrokken, maar zag op een gegeven moment de zinloosheid van die operatie in en sloeg z'n vleugels uit.

schoolplaat

noordhollands weiland met koeien, molen en stolpboerderij

op de achtergrond de strakke lijn van de hondsbosse zeewering. dit is het buurtschapje harger, tussen petten en groet.
ik stapte hier van de fiets omdat ik dacht: dit zou zo een schoolplaat kunnen zijn. zet er wat lammetjes bij en een melkende boerin en cornelis jetses zou hier zelf aan het werk geweest kunnen zijn, zo wis en waarachtig als aap, noot, mies...

op de stranden bij de badplaatsen was het druk en vol. overal bakkend, bradend en stovend mensenvlees.
tegenover het hotel in schoorl heette een huis 'de rust is ergens anders'.
nou, die was dus hier...