niet loslaten…

herfstkleuren verzetten zich tegen lentegroen

de afgelopen weken werd heel het bos bezet door de lente. heel het bos? nee, een paar kleine bruine blaadjes bleven moedig weerstand bieden aan het nieuwe groen.
oké, deze zinnen zijn (geparafraseerd) gepikt uit de avonturen van asterix, de onoverwinnelijke galliër. daar moest ik aan denken toen ik zag dat op dit ene plekje op het landgoed venrode herfst en winter niet lijken te willen wijken; een krampachtige laatste poging om het nieuwe leven op afstand te houden en het oude te bewaren. maar die poging en de laatste herfstkleuren... ze zijn toch echt ten dode opgeschreven.

lente!

 

museaal en monumentaal

de binnenplaats tussen monumentale en museale panden

dit vind ik toch nog steeds een van de mooiste plekjes van den bosch, een binnenplein ingesloten tussen oude, negentiende-eeuwse gebouwen en twee musea, met één prachtige grote boom. in de ramen van het bossche design museum weerspiegelt de voormalige provinciale griffie (nu onderdeel van het complex van het noordbrabants museum) en rechts is nog een stukje van het pand waarin tot de jaren tachtig het rijksarchief zat.

Lees meer

muziek voor ‘het kamp’

het koor 'merels & kerels' geeft een concert in sociaal-cultureel centrum de biechten in hintham, waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor nationaal monument kamp vught

vanmiddag zong het koor 'merels & kerels' in het rosmalense sociaal-cultureel centrum de biechten geld bij elkaar voor de uitbreiding van nationaal monument kamp vught. gisteravond gaf in de vughtse martinihal het orkest van de koninklijke luchtmacht een groots benefietconcert voor het herinneringscentrum van 'kamp vught'. enkele duizenden euro's leveren deze twee activiteiten op om de financiële gaten die er nog zijn te helpen dichten.
deze concerten zijn slechts twee van de activiteiten die de vrijwilligers van nationaal monument kamp vught hebben opgezet om aan de uitbreiding van het herinneringscentrum een bijdrage te kunnen leveren. er gebeurt meer.

Lees meer

het geraamte staat…


de uitbreiding van nationaal monument kamp vught. links de situatie van 17 oktober 2018, rechts die van 24 maart 2019.

(verschuif de verticale balk in het midden om de oude en de nieuwe situatie te vergelijken)

wie nu vanaf het drongelens kanaal naar nationaal monument kamp vught rijdt, ziet al snel de contouren van de uitbreiding van het herinneringscentrum. met een enorm tempo zijn de contouren van uitbreiding (vooral bedoeld voor educatie en als accommodatie voor het almaar toenemende aantal schoolklassen) uit de grond gestampt. nu staat er het karkas dat volgende week in eerste aanleg de vorm van een doos krijgt. daarna volgt de afwerking. in november moet de nieuwbouw officieel worden geopend, maar al ver voor die tijd wordt het nieuw gebouwde gedeelte in gebruik genomen om in het bestaande gebouw een geheel nieuwe permanente tentoonstelling in te kunnen richten.

dubbelportretten

john, linda, lynne, ella en willem - op doek en in levenden lijve

september vorig jaar heb ik ze gefotografeerd bij hun bezoek aan nationaal monument kamp vught: john, linda, lynne, ella en willem uit eindhoven. de photoshoot was bedoeld voor de publiciteit van het herinneringscentrum.
begin dit jaar ontstond het idee om lelijke kale plekken in het centrum van vught aan het oog te onttrekken met enkele fraaie grote (foto)geveldoeken die het publiek zouden wijzen op interessante plekken in de gemeente. één daarvan: nationaal monument kamp vught. en zo kwam deze foto, ruim zeven meter breed, te hangen aan de raadhuisstraat.
we spraken meteen af - toen de plannen van de geveldoeken werden gesmeed - dat er dan ook nog een keer een foto zou moeten komen van de geportretteerden vóór hun foto, in levenden lijve. dat fotomoment was vandaag. ik heb nog overwogen het vijftal in exact dezelfde positie voor het doek te fotograferen, maar dat vond ik wat te gekunsteld. dubbele portretten, maar toch weer nèt even anders.

grooooot

werving voor nationaal monument kamp vught (rechter foto) op bijna acht meter breed, met depetrus op de achtergrond

aan de raadhuisstraat in vught, op de plaats waar ooit het postkantoor stond, hangen sinds kort geveldoeken met enorme foto's die nationaal monument kamp vught en kasteel maurick onder de aandacht van het publiek brengen. die van 'kamp vught' is van mij. nou is dat op zich niet zo bijzonder; het bijzondere zit 'm in de grootte. het komt niet zo gek vaak voor dat je je werk zo sterk uitvergroot midden in een druk bezocht dorpscentrum ziet te hangen: het doek (het rechter van de twee op de foto) is bijna acht meter breed.
de fotodoeken maken deel uit van de campagne bezoek vught, een samenwerking van brabant marketing en gemeente vught.

Lees meer

gesluierde regenboog

regenboog boven 't woud tussen den dungen en schijndel

ik heb er wel een nat pak voor over moeten hebben, want op een gegeven moment kwam het met bakken uit de lucht vallen - maar dan heb je ook wat. op het moment dat ik van mijn fiets stapte, was er alleen nog maar een klein, vaag stukje regenboog ter linkerzijde. maar er waren al wel die nevelsluiers - op zich al een mooi beeld, vond ik. dat zou de foto worden. en toen ineens spande de regenboog zich boven 't woud. had ik toch ineens de hoofdprijs ;-).