1 mijl, 1 jaar, 1 lens

soms vind je prachtige pareltjes op het wereldwijde web. zoals een video met een kwartier aan zwart-witfoto's van de amerikaanse fotograaf todd gipstein. ik stuitte er vanavond bij toeval op.

drie jaar geleden daagde gipstein (hij reist voor onder meer national geographic de hele wereld over) zichzelf uit. hij wilde bewijzen dat je ook dicht bij huis heel mooie foto's kunt maken. het resultaat zette hij januari 2014 op youtube.

"1 mile, 1 year, 1 lens" heet zijn project. een jaar fotograferen rond een 1 mijl lange kuststrook bij zijn huis in groton (connecticut) aan de amerikaanse oostkust. in zwart-wit. en dat alles met een camera met één vaste lens (f/2, 35 mm kleinbeeldequivalent): de fuji x100. heel toevallig is dat ook mijn lievelingscamera (zij het inmiddels tamelijk verouderd, want een cameraleeftijd van vijf jaar is heel oud in dit snelle digitale tijdperk!).

ook ik ben in de loop van de tijd met deze camera steeds vaker rücksingslos in zwart-wit gaan fotograferen. in jpeg en zonder op kleur te kunnen terugvallen voor nabewerking. die werkwijze bevalt me steeds beter - want: uitdagender.

bekijk deze video. een kwartier lang geen moment van verveling (en mooie muziek op de koop toe).
hier staat-ie dus: "1 mile, 1 year, 1 lens".
 
 
 

Eén gedachte over “1 mijl, 1 jaar, 1 lens

  1. Ja, bedankt Jan, het houdt zelfs de ongeduldige internetmens makkelijk een kwartier vast. De soundtrack is trouwens ook goed getroffen, wat niet vaak voorkomt bij dit soort presentaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *