denk even die flats rechts op de horizon weg. focus op de sint-jan. vergeet het bijna voorbije 2015 en je zou net zo goed in het jaar 1629 kunnen zitten; het jaar dat frederik hendrik van oranje nassau den bosch veroverde op de spanjaarden.
en toch is de foto gewoon vandaag gemaakt, aan het eind van de middag vanaf de paardensteeg, bij de fiets- en loopbrug over de dommel op de grens van den bosch en vught.
door al dat moeras rond de stad werd den bosch in de zeventiende eeuw als onneembaar beschouwd bij belegeringen, maar de hollandse molenbouwer en waterbouwkundige jan adriaanszoon leeghwater wist hoe je het voor elkaar moest krijgen om legers over zo'n drassig gebied een stad te laten innemen: droogleggen die handel! en zo geschiedde.
zou-ie het zo gezien hebben, de zoon van willem de zwijger, zoals wij het nu in natte tijden zien vanaf de paardensteeg? ik krijg wel een beetje een frederik hendrik gevoel als ik hier met m'n rubberlaarzen in het veen sta om een plaatje te schieten...
delen via...
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
Al heel vroeg leerde ik: als je een foto wil verkopen, moet je zorgen voor een goed bijschrift. Daaraan voldoet jouw tekst. Wat niet wegneemt dat je prent het ook zonder tekst gewekdig doet.
er zijn fotografen, guido – vooral die oude zwart-witfotografen waar ik zo van houd – die vinden dat de foto zodanig voor zich moet spreken dat een duidend bijschrift een soort van affront is.
ik ben van oorsprong natuurlijk van het geschreven verhaal, zoals je weet.
ik houd vooral van de combinatie van beeld en tekst, het samengaan ervan, de symbiose als je het zo zou mogen noemen, iets wat in de dagbladjournalistiek van ‘mijn tijd’ niet echt een gedragen idee was.
daarom ben ik blij met je reactie. mijn dank is groot ;-).