drooglegging

er is geregeld veel bekijks. het water is weg onder de oude hooibrug over de aa. het gekanaliseerde deel van de rivier verdwijnt onder zand.
er is geregeld veel bekijks. het water is weg onder de oude hooibrug over de aa. het gekanaliseerde deel van de rivier verdwijnt onder zand.

toch wel spectaculair - en binnenkort kan het niet meer: kijken naar de drooggelegde rivier de aa langs beekveld in berlicum. een eindje verderop zijn graafmachines druk bezig de bedding van dit gekanaliseerde stukje van de rivier vol te storten met grond. dat trekt geregeld veel bekijks. vroeger zag je hier geen hond - hoewel, af en toe nog wel iemand die een hond uitliet.

de rivier de aa bij beekveld is drooggelegd en wordt door graafmachines volgestort met zand
de rivier de aa bij beekveld is drooggelegd en wordt door graafmachines volgestort met zand

het gebied langs de aa en het máximakanaal tussen berlicum en de maas ondergaat een reconstructie die vooral veel nieuwe natuur op gaat leveren (en deels ook al opgeleverd heeft). de rivier de aa krijgt op dit traject een nieuw loop. de rivier gaat weer meanderen. en dit recht-toe-recht-aan stuk van de waterloop past daar niet meer in. wel jammer. want niet alleen verdwijnt een oude hooibrug (volgens een

van de omstanders gebouwd in 1930), ook kun je straks niet meer zien dat delen van de rivier ooit gekanaliseerd zijn geweest. dat stukje historie wordt het gebied ontnomen.

terwijl ik nog op de brug zelf sta te fotograferen, halen op elektrische fietsen gekomen oude mannen herinneringen op. hier werd vroeger ook gezwommen. dat was dan wel voor de tijd van de grote vervuiling. "ik heb hier heel wat fietsen uit het water gehaald", zegt de ene man tegen de andere. die andere kijkt hem verbaasd aan. "nou, ik ging dan vissen met een grote magneet", luidt de verklaring, gevolgd door een opsomming van wat er zoal aan rotzooi in het riviertje werd gegooid.

de sporen van de vervuiling zijn in de bedding nog duidelijk zichtbaar. op een met gele linten afgezet stuk rivierbodem onder de brug liggen asbesthoudende eternietplaten. overal vind je puin en bouwafval. en midden onder de brug is daar ineens de afvalbak die ooit naast de bank bij de brug stond. toen die een aantal jaren ineens verdwenen bleek te zijn, had ik me al boos gemaakt op de gemeente omdat ik het weghalen van de bak voor beleid had aangezien...

 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *