stad met achtertuin

de skyline van den bosch gezien vanaf de paardensteeg langs de dommel. van links naar rechts zijn onder meer te onderscheiden de van lanschottoren bij het centraal station, de enorme windmolen op treurenburg, het spitsje van mariënburg, de sint-cathrien (kruiskerk), het voormalige gerechtsgebouw, het torentje van het bossche stadhuis, de telecommast van wat vroeger de ptt heette, het torentje van de nieuwe kerk aan de kerkstraat, de sint-janskathedraal, de voormalige sint-jacobskerk (nu: jeroen bosch art center), de watertoren van het hinthamereinde en de flats parallel aan de pettelaarseweg. (maak uw browservenster zo groot mogelijk. deze foto kan worden uitvergroot tot 2000 pixels breedte)
de skyline van den bosch gezien vanaf de paardensteeg langs de dommel. van links naar rechts zijn onder meer te onderscheiden de van lanschottoren bij het centraal station, de enorme windmolen op treurenburg, het spitsje van mariënburg, de sint-cathrien (kruiskerk), het voormalige gerechtsgebouw, het torentje van het bossche stadhuis, de telecommast van wat vroeger de ptt heette, het torentje van de nieuwe kerk aan de kerkstraat, de sint-janskathedraal, de voormalige sint-jacobskerk (nu: jeroen bosch art center), de watertoren van het hinthamereinde en de flats parallel aan de pettelaarseweg.
(maak uw browservenster zo groot mogelijk. deze foto kan worden uitvergroot tot 2000 pixels breedte)

het is dinsdag 29 maart 2016, 16.06 uur. mooi licht, helder, fraaie formaties van stapelwolken. en ik sta op een plaats waar ik wekelijks toch wel een paar keer langs kom.
weer of geen weer: vanaf dit punt is de stad altijd mooi. maar vooral vandaag ligt de skyline er prachtig bij, vind ik. en dan heeft den bosch met het bossche broek (op de voorgrond) ook nog eens een prachtige achtertuin.

ik sta op een vooruitgestoken stalen uitkijkpost aan de paardensteeg. rug naar een brug voor fietsers en voetgangers over de rivier de dommel. links een dijk langs de rivier naar de vughterpoort, rechts – verderop en buiten beeld – de zuiderplas. en recht vooruit ligt de stad er gestoken scherp bij.

de foto is een panorama van tien aan elkaar gebreide opnamen. vanaf het uitkijkpunt aan de paardensteeg biedt het een blikveld van naar schatting 100 graden, van de van lanschottoren achter het bossche centraal station tot ongeveer de helft van de pettelaarseweg.

wetlands zijn het eigenlijk, de gronden die tegenwoordig opnieuw onderlopen (de natuur mag z’n gang weer gaan) zoals ze dat in vroeger eeuwen deden en waardoor den bosch beschermd werd tegen vijanden – die door het water de stad niet konden innemen. totdat frederik hendrik in 1629 met de hulp van jan adriaanszoon leeghwater (die het gebied rond de stad droog maalde) den bosch op de knieën kreeg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *