kijk niet om…

marielle van uitert kijkt op de tentoonstelling in nationaal monument kamp vught naar een meisje op haar foto uit een vluchtelingenkamp in turkije

het is ronduit imposant: tot metershoog opgeblazen foto's van de vughtse oorlogsfotografe marielle van uitert in de tentoonstellingsruimte van nationaal monument kamp vught. indringende foto's van oorlog en geweld uit de conflictgebieden in onder meer de balkan en het midden-oosten die je doen beseffen dat het hier menens is - dat we er onze ogen niet voor moeten sluiten.

samen met directeur jeroen van den eijnde van het vughtse herinneringscentrum heeft van uitert vanmiddag haar tentoonstelling 'kijk niet om' geopend, een expositie met een keuze uit haar recente werk. er zijn foto’s van de rauwe werkelijkheid van de oorlog, maar ook ontroerende portretten van burgers die proberen zich in het geweld om hen heen staande te houden. zo is de blikvanger voor de expositie de foto van een jongetje in een bus waarmee vluchtelingen werden vervoerd van kroatië naar hongarije.

het werk van van uitert is vrijwel altijd een combinatie van de harde werkelijkheid van de strijd in oorlogs- en conflictgebieden en de aandacht voor het leed van de burgers die onder het wapengekletter gebukt gaan. van uitert verslaat de oorlog en sluit vriendschappen, vooral met vrouwen die bij de vughtse fotografe al gauw in de gaten hebben dat het haar niet om sensatie te doen is.

in 2013 ontwikkelde nationaal monument kamp vught met marielle een eerste expositie ‘blik op de oorlog’. ‘kijk niet om’ biedt nieuwe beelden, nieuwe invalshoeken en nieuwe conflicten. marielle ontmoette vluchtelingen uit landen als syrië en afghanistan in opvangkampen in griekenland en turkije, bij de grenzen, en reisde ‘undercover’ mee op een trein met vluchtelingen door de balkan.

de openingshandeling: samen met directeur jeroen van den eijnde van nationaal monument kamp vught hangt marielle van uitert de laatste foto van de expositie op - een van haar zelf, in actie...
marielle van uitert voor haar levensgroot opgeblazen foto van mannen voor een omgevallen minaret in gaza. in de expositie is het alsof je zelf de mannen tegenmoet loopt.

op een uitvergrote foto in de expositie ‘kijk niet om’ is op een mobiele telefoon een vrouw te zien. die lachende jonge vrouw is tatiana, vermoord door bendegeweld in el salvador. “het zegt niets als ik vertel dat in el salvador elk uur een moord plaats vindt. wel als ik tatiana rivera laat zien, pas 21 jaar oud, moeder.” de familie gaf haar toestemming om het politie-onderzoek en de begrafenis van tatiana in beeld te brengen.

marielle maakt sinds 2008 fotoreportages in opdracht en op eigen initiatief in oorlogs- en conflictgebieden. afgelopen november verscheen haar derde fotoboek ‘duizend ogen’.
regisseur ellen van kempen maakte voor de expositie een filmportret van marielle: ‘Kijk - sta stil’.

in el salvador maakte van uitert een prijswinnende fotoserie voor de zilveren camera 2015 in de categorie ‘buitenland documentair’. in 2011 won zij al een tweede prijs bij de zilveren camera met een foto van taliban-strijders in afghanistan.

de expositie ‘kijk niet om’ bij nationaal monument kamp vught duurt nog tot 18 juni. de openingstijden: op doordeweekse dagen van 10.00-17.00 uur (tot april op de maandagen gesloten) en in de weekeinden van 12.00-17.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *