de laatste ballonnen

voor de laatste keer worden aan het eind van de herdenking van het kindertransport witte ballonnen opgelaten

voor de laatste keer zijn vandaag aan het einde van de herdenking van het kindertransport van kamp vught ballonnen opgelaten. ballonnen zijn slecht voor het milieu en daarom wordt uitgekeken naar een andere symbolische afsluiting van de jaarlijkse herdenking.
maar vandaag dus nog wel ballonnen, 75 stuks, één voor elk jaar dat verstreken is sinds de nazi's op 6 en 7 juni 1943 1.296 joodse kinderen onder gruwelijke omstandigheden vanuit vught deporteerden naar de gaskamers van sobibor. 75 jaar, een kroonjaar, een bijzondere herdenking, met oud-gevangenen, ruim aandacht op televisie, veel pers, een staatssecretaris en een heel bijzondere gast wiens naam op het monument voor de vermoorde kinderen staat, maar die - zo bleek pas vorig jaar - wonder boven wonder de dans ontsprong.

scholieren delen in het publiek 75 ballonnen uit, één voor elk jaar dat verstreken is sinds het kindertransport van 1943

morgen, 11 juni, is het precies 75 jaar geleden dat de 1.296 kinderen, vaak met een of twee ouders, na een treinreis van drie dagen en drie nachten in beestenwagons aankwamen in vernietigingskamp sobibor, waar ze diezelfde dag nog werden vermoord in de gaskamers. drieduizendveertien mensen bij elkaar.

klik hier voor de fotoreportage van de herdenking.

Eén gedachte over “de laatste ballonnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *