meneer pastoor

het beeldje van pastoor de kroon aan de zijgevel van de voormalige pastorie van de sint-pieter

het is een verdachte voorstelling: een pastoor met een jongetje dat eerbiedig - en met de pet in de knuistjes - naar hem opkijkt. in deze tijd van openbaring van zedenschandalen in de rooms-katholieke kerk heeft het iets ongemakkelijks, dit bronsje van jean en marianne bremers aan de zijmuur van de voormalige pastorie van de al even voormalige sint-pieterskerk in de nog voormaligere bossche wijk de pijp.

brabant staat vol met het werk van het helvoirtse kunstenaarsechtpaar bremers. het lijkt er zeer te worden gewaardeerd door gemeenten en gemeenschap. een kwestie van smaak natuurlijk - maar dan toch niet de mijne.
het is het tweede beeldje van pastoor de kroon (priester van 1905 tot 1963), die in de pijp (het tolbrugkwartier) geliefd was. het eerste stond voor het jaren geleden gesloopte politiebureau aan de pastoor de kroonstraat. het was in 1974 vervaardigd door lambert van dartel. na de sloop van het oude politiebureau, midden jaren negentig - het moest plaats maken voor 'de arena' - werd het bij de voormalige pastorie geplaatst, waar het in 2009 werd ontvreemd - het was een periode waarin veel kunst het slachtoffer werd van koperdieven.
in 2014 is dit nieuwe beeldje op de muur van de voormalige pastorie geplaatst. en dat hadden ze beter niet kunnen doen, want een witte lege blinde muur kan ook heel mooi zijn.
elke keer als ik er langs loop moet ik toch even denken aan die koperdieven...
 
 
 

4 gedachten over “meneer pastoor

  1. Ja, ik zag in het buitenland iets dergelijks met de heilige don bosco. Toch kun je het, in het licht van het geloof van die pastoor, ook anders bekijken, namelijk als je uitgaat van een verzoek van jezus christus: breng de kleintjes bij mij.

  2. Zembla wijdde vanavond een, zoals gebruikelijk, diep gravende uitzending aan het misbruik van tienduizenden kinderen door geestelijken van de r.-k. kerk in nederland. De afhandeling van deze misdaden blijkt in ons land volstrekt onvoldoende. De uitzending is alsnog te bekijken via npo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *