aa’tje

samengestelde panorama-opname van de rivier de aa tussen nijvelaar en beekveld. de rivier is op dit moment nog maar een stroompje van niks.
samengestelde panorama-opname van de rivier de aa tussen nijvelaar en beekveld. de rivier is op dit moment nog maar een stroompje van niks.
zet uw browser op volle breedte. deze foto wordt na aanklikken 2000 pixels breed

tussen de bruggenhoofden is ruimte genoeg voor toekomstige overstromingen, voor een brede rivier, maar vooralsnog is bij berlicum de rivier de aa een stroompje van niks.
de aa is hier maar een aa'tje.
dit is de nieuwe brug die onderdeel uitmaakt van de fietsverbinding tussen den dungen en berlicum, twee dorpen in één gemeente waartussen een kanaal en een autoweg een barrière vormen - maar de rivier de aa met deze brug dus niet meer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

het is prachtig om te zien hoe hier nieuw landschap wordt gemaakt. nieuwe natuur, zeggen de waterhuishoudingstechnocraten en lokale politici, maar 'nieuwe natuur' is natuurlijk een contradictio in terminis. maar laat ik niet op alle slakken zout leggen. het natuurproject langs de aa - en een paar kilometer verderop ook langs de dommel - zorgt voor prachtige nieuwe gebieden, voor wandelaars, fietsers en vogels. de rivier meandert weer. er is toch spraken van een soort natuurlijke loop, zo vlak langs het strakgetrokken máximakanaal. tot twee keer toe heb ik er dit voorjaar lepelaars gezien - en die gaan hier echt niet foerageren als het gebied ze niet aanstaat.
het is nu nog allemaal kaal en in ontwikkeling, maar dat impliceert ook meteen dat er sprake is van ontwikkeling. het is een forse ingreep in een landschap dat op zich al erg mooi was. maar ik denk dat de ontwikkelaars het voordeel van de twijfel gegund moet worden.
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *