jeroen bosch komt een beetje thuis

henk groenendaal vertelt bij een voorstudie in zijn atelier over het project 'tuin der lusten'
henk groenendaal vertelt bij een voorstudie in zijn atelier over het project 'tuin der lusten'

jeroen bosch komt terug bij de zwanenbroerders - zou je met een beetje gevoel voor historisering kunnen zeggen. donderdag werd bekend dat de dungense kunstschilder henk groenendaal eindelijk een plekje heeft gevonden waar hij volgend jaar jeroen bosch' middeleeuwse meesterwerk 'tuin der lusten' kan reconstrueren: het zwanenbroedershuis aan de hinthamerstraat in den bosch. maar ik hoorde het vandaag pas, op groenendaals open atelier ter gelegenheid van de kunstroute sint-michielsgestel.
"eindelijk, na zeven jaar", klonk groenendaals verzuchting tijdens een presentatie die hij gaf voor belangstellenden. want het heeft veel bloed, zweet en tranen gekost om het zo ver te laten komen.
henk groenendaal heeft een diepgaande studie gemaakt van de werkwijze van jeroen bosch en de technieken en pigmenten die hij gebruikte. met die kennis wordt groenendaals tuin der lusten niet een kopie, maar echt een reconstructie van bosch' werk, dat in het echt te zien is in het prado in madrid, maar dat in het jeroen bosch-jaar (2016) toch echt door de spanjaarden niet aan het noordbrabants museum zal worden uitgeleend.
dat groenendaal overeenstemming heeft bereik met de broederschap betekent dat jeroen bosch eigenlijk weer een beetje thuis komt. bosch was immers zelf in zijn tijd (1450-1516) lid van deze 'illustere lieve vrouwe broederschap'.
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *