witsen

alweer twee decennia geleden, mijn foto in de stijl van witsen, dordrecht 2003.

wandelend langs de grachten in dordrecht zag ik steeds etsen en schilderijen van witsen om me heen. het was het jaar 2003 en ik besloot overkanten van de kades in de stijl van de amsterdamse schilder en fotograaf willem witsen (1860-1923) vast te leggen met een van mijn eerste digitale camera's, een minolta dimage 7i. vijf hele megapixels!
ik ben even terug gedoken in mijn foto-archief om te zien of mijn herinnering strookt met de werkelijkheid van toen. en... het klopt vrij aardig.
aanleiding voor de terugblik was mijn bezoek aan de tentoonstelling 'willem witsen, stille kracht' in het jan cunen museum in oss. die expositie is alleszins de moeite waard. de expo is nog tot en met 16 juni te zien.
in het jan cunen museum vind je ook een kleine opstelling die een indruk van witsens atelier moet geven, met zijn schildersjas, de kruk waarop hij zat en een ezel. leuk, maar... als je een betere indruk wil hebben van het atelier bij het oosterpark in amsterdam, beluister dan de aflevering over witsens atelier in de podcast 'het atelier van' van kunsthistorica en museuloge hester wandel.

zie verder ook:

willem witsen in 'het atelier van'
jan cunen museum
wikipedia

 

 

huis aan de gracht in amsterdam. schilderij van willem witsen.
(foto gevonden op kunstkopie.nl).
de kruk, de ezel en de jas van willem witsen op de tentoonstelling in oss. de jas droeg de schilder meestal over zijn nachthemd. vooral de linker mouw stond stijf van de verf: hierop veegde hij z'n penselen af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *