het spoor terug (2)

ze moeten helemaal uit wezep (bij zwolle) komen, de mannen van het leger met de zware kranen. materieel en mankracht worden ingezet om een stukje oorlogsgeschiedenis terug te brengen in wat beeldend kunstenaar, schrijver en musicus armando een 'schuldig landschap' zou noemen, 'een landschap dat
heeft zien gebeuren [...] plekken ter kwelling van weerloze schepsels', om hem maar eens (deels) te citeren. want dit is zo'n plek: de plaats waar in de tweede wereldoorlog een spoorlijntje liep dat ss-concentratiekamp vught verbond met de lijn den bosch-tilburg.

op deze plek en op twee andere plaatsen op de vughtse heide confronteren stukken rails in combinatie met informatiepanelen de voorbijganger met het verleden. over het hoe en waarom schreef ik al in mijn blog van gisteren.

vanmorgen is het eerste spoordeel geplaatst langs de loonsebaan in vught. het tweede ligt aan het eind van de dag op zo'n honderd meter voor de fusilladeplaats waar de nazi's tegen het einde van het bestaan van kamp vught 330 mannen zonder enige vorm van proces 'tegen de muur' zetten. morgen (donderdag) volgt dan het laatste van de drie herinneringspunten, bij de wachttorens naast nationaal monument kamp vught.
 
 

2 thoughts on “het spoor terug (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *