de monniken

twee geestelijken in gesprek op de markt in schijndel, brons van pieter d'hont

zo losgezongen van hun sokkel is het net of hier werkelijk twee rooms-katholieke geestelijken staan te keuvelen op de schijndelse warenmarkt. de een heeft van beeldhouwer pieter d'hont een bonnet in de hand gekregen, de andere een kapelaanshoed. je ziet dat aan de voorzijde. maar dit is de achterkant van het beeld, en die vind ik interessanter. als je niet de hoofddeksels ziet, staan hier de monniken uit het gelijknamige liedje van jaap fischer uit 1961. het beeld heeft d'hont in 1960 gemaakt. we hebben het over een grijs verleden dus.

Lees meer

weekje drenthe

drempel

tentoonstelling henk helmantel in het drents museum

heerlijk dat het weer kan, museumbezoek. en dan is er tijdens een weekje vakantie ook nog eens een tentoonstelling van de groninger realistisch kunstschilder henk helmantel in het drents museum in assen. ik ken mensen die de bijna fotografische voorstelling van de werkelijkheid geen kunst vinden, maar tjonge, wat is het een prachtige expositie. er zijn veel fraaie doorkijkjes die de tentoonstellingsbouwers hebben gemaakt, maar de mooiste zijn toch van helmantel zelf, zoals die op deze foto, met in het midden dat prachtige kerkinterieur, met een lijst als een drempel waarover je zo het middenschip binnen kunt wandelen.

jurassic parade

hapklare brokken: met grof geweld wordt het theater aan de bossche parade te lijf gegaan

een brachiosaurus met de kop van een tyrannosaurus hapt naar het almaar slinkende theater aan de parade in den bosch. het tafereel doet mij denken aan de film jurassic park met een gemechaniseerde dinosaurus. jurassic parade, zou je kunnen zeggen.
trias, jura, krijt... er zijn van die rijtjes die sinds de middelbare school (voor mij halverwege de jaren zestig) zijn blijven hangen. het jura (jurassic op z'n engels) was zo'n tweehonderd miljoen jaar geleden. doet me meteen denken aan fossielen. fossielen doen me denken aan niet al te wakkere politici. en met niet al te wakkere politici associeer ik het nieuwbouwproject van het theater aan de parade in den bosch. waarom het nodig was en hoe het allemaal zo kwam... en onlangs bleek dat het allemaal nog duurder wordt dan het toch al wel zou zijn geworden.

jong ding

jonge merel in de tuin

ze zijn nog niet echt bang voor mensen als ze zo klein zijn. deze jonge merel blijft rustig zitten als ik stukje bij beetje dichterbij kom. aandoenlijke vogeltjes, die pootjes en wieken nog niet helemaal onder controle hebben. stuntelig nog, maar lang zal dat niet duren. mannetje? vrouwtje? dit exemplaar lijkt het zelf nog niet te weten: het vrouwtjesbruin aan de voorkant, mannetjeszwart op achterlijf en staart.

canadees op dodenherdenking

canadese gans op de maquette van het concentratiekamp

alsof-ie er de baas is paradeert de canadese gans tussen de barakken op de maquette. een ganzenpaartje heeft domicilie gekozen op het betonnen schaalmodel van kamp vught, het ss-concentratiekamp waar tussen januari 1943 en september 1944 ruim 32.000 mensen voor kortere of langere tijd gevangen hebben gezeten. onder hen waren 12.000 joden, die vrijwel allemaal in sobibor en auschwitz zijn vermoord. in ruim anderhalf jaar tijd stierven in kamp vught zelf 750 mannen, vrouwen en kinderen aan mishandeling, honger, ziektes en andere ontberingen. onder hen 329 verzetstrijders die in de laatste weken van het bestaan van het concentratiekamp zonder enige vorm van proces in de nabijgelegen bossen door vuurpelotons zijn geëxecuteerd.
dat al die mensen vandaag herdacht worden... de vogel heeft er geen weet van. terwijl toch op enkele tientallen meters afstand de herdenking plaatsvindt, met een toespraak, een kranslegging, roffels op de omfloerste trom. voor het tweede jaar op rij is de herdenking corona-proof. geen publiek, waar normaalgesproken honderden belangstellenden kwamen herdenken. er zijn alleen de camera's van de krant en de regionale omroep en enkele fotografen en verslaggevers.

gewoon weer genieten…

druk, maar toch nog tafeltjes vrij en alles netjes volgens de regels bij herberg de poeling in den dungen

potverdorie, wat hebben we dat gemist. ik wil er niet al te dramatisch over doen, maar het was zo onze gewoonte hier, bij herberg de poeling / majorcabar in den dungen, even aan te leggen na een wandel- of fietstocht. lang kon het niet en nu ineens weer wel. en dat wisten veel mensen te waarderen. overal blije gezichten (zeker ook bij uitbater kees broeren en zijn personeel). alles netje geregeld: reserveren bij de ingang van het terras, ontsmettingsmiddelen, voldoende ruimte tussen de tafeltjes... best wel een feestje, alles bij elkaar genomen. gewoon weer genieten.

oranje

oranjeklanten op een strandje langs de rivier de aa

kleine strandjes langs de meanderende rivier de aa zijn de afgelopen jaren bij fraai weer almaar populairder geworden. en dan op een koninginnedag (ik heb iets tegen het woord koningsdag) als die van vandaag, zijn de plekken wel zo'n beetje allemaal bezet. komt natuurlijk ook bij dat iedereen er gewoon úít wil na de corona-ophokplicht. dus is het: pak handdoeken en alles wat je aan oranje spullen kunt vinden bij elkaar, prop de koelbox vol bier en strijk neer langs de aa bij berlicum. wordt het toch nog een feestelijke dag.

grote wieken boven groote wielen

een knobbelzwaan vliegt boven het nieuwe natuurgebied langs het máximakanaal. op de achtergrond de woningen van de rosmalense wijk groote wielen.

geduld, geduld, geduld... een plas met enkele tientallen zwanen. allemaal knobbelzwanen. en ja, daar kun je gemakkelijk plaatjes van schieten. maar ik had eerder - toen ik op de fiets zat - zwanen zien overvliegen. u weet wel, met dat prachtige fluitende geluid van de vleugels. en ik wilde zwanen in de vlucht. dat is nog net niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt. maar als je het dan ineens ziet aankomen en een beetje alert kun handelen, maak je zomaar ineens een foto die je een vreugdesprongetje doet maken. maar ja, een vreugdesprongetje op een fietspad vol fietsers en wandelaars... je mag dan misschien gek zijn, je wilt dat toch niet zo heel erg overduidelijk laten blijken ;-).

lente!

vlootschouw van grauwe ganzen

dagje fietsen in de buurt. geen zomer nog, tikkeltje fris, maar overal is het gewoon lente.