1629

21:37 uur, zondag 2 juli 2017. zonsondergang boven den bosch, gezien vanaf de poeldonksedijk in den dungen

het is nog maar ruim een uur geleden dat wethouder koos loose van sint-michielsgestel bij de opening van de buitententoonstelling 'tussen kunst en keer' het publiek op een geschiedenislesje over de keerdijken langs den dungen trakteerde, als even door het westen de zon de boomtoppen raakt, alles rood en oranje kleurt en zo nog even de woorden van de gemeentebestuurder lijkt te onderstrepen.

dit is een plek waar frederik hendrik in 1629 vanaf de dijk (nu de poeldonksedijk) kan hebben gekeken naar het den bosch dat hij belegerde en voor de 'staatsen' wist te veroveren op de 'papen' door het geïnundeerde land rond de stad leeg te malen, onder meer het gebied tussen de keerdijken rond het dorp en de stadswallen van de onneembaar geachte bossche vesting.

precies 'onder' de zon in de verte, een paar kilometer van deze plek op de dijk, lagen de wallen en barrières rond de stad die de 'stedendwinger' nemen moest.

bij het maken van de foto zag ik alleen maar hoe mooi het was. er even bij stilstaan dat een veldheer van formaat op dezelfde plaats hetzelfde kan hebben gezien, is tijdreizen in de geest. alsof roland of gilead (uit stephen king's the dark tower) een deur naar een parallelle wereld opent...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *