Categorie: algemeen

canadees op dodenherdenking

canadese gans op de maquette van het concentratiekamp

alsof-ie er de baas is paradeert de canadese gans tussen de barakken op de maquette. een ganzenpaartje heeft domicilie gekozen op het betonnen schaalmodel van kamp vught, het ss-concentratiekamp waar tussen januari 1943 en september 1944 ruim 32.000 mensen voor kortere of langere tijd gevangen hebben gezeten. onder hen waren 12.000 joden, die vrijwel allemaal in sobibor en auschwitz zijn vermoord. in ruim anderhalf jaar tijd stierven in kamp vught zelf 750 mannen, vrouwen en kinderen aan mishandeling, honger, ziektes en andere ontberingen. onder hen 329 verzetstrijders die in de laatste weken van het bestaan van het concentratiekamp zonder enige vorm van proces in de nabijgelegen bossen door vuurpelotons zijn geëxecuteerd.
dat al die mensen vandaag herdacht worden... de vogel heeft er geen weet van. terwijl toch op enkele tientallen meters afstand de herdenking plaatsvindt, met een toespraak, een kranslegging, roffels op de omfloerste trom. voor het tweede jaar op rij is de herdenking corona-proof. geen publiek, waar normaalgesproken honderden belangstellenden kwamen herdenken. er zijn alleen de camera's van de krant en de regionale omroep en enkele fotografen en verslaggevers.

gewoon weer genieten…

druk, maar toch nog tafeltjes vrij en alles netjes volgens de regels bij herberg de poeling in den dungen

potverdorie, wat hebben we dat gemist. ik wil er niet al te dramatisch over doen, maar het was zo onze gewoonte hier, bij herberg de poeling / majorcabar in den dungen, even aan te leggen na een wandel- of fietstocht. lang kon het niet en nu ineens weer wel. en dat wisten veel mensen te waarderen. overal blije gezichten (zeker ook bij uitbater kees broeren en zijn personeel). alles netje geregeld: reserveren bij de ingang van het terras, ontsmettingsmiddelen, voldoende ruimte tussen de tafeltjes... best wel een feestje, alles bij elkaar genomen. gewoon weer genieten.

oranje

oranjeklanten op een strandje langs de rivier de aa

kleine strandjes langs de meanderende rivier de aa zijn de afgelopen jaren bij fraai weer almaar populairder geworden. en dan op een koninginnedag (ik heb iets tegen het woord koningsdag) als die van vandaag, zijn de plekken wel zo'n beetje allemaal bezet. komt natuurlijk ook bij dat iedereen er gewoon úít wil na de corona-ophokplicht. dus is het: pak handdoeken en alles wat je aan oranje spullen kunt vinden bij elkaar, prop de koelbox vol bier en strijk neer langs de aa bij berlicum. wordt het toch nog een feestelijke dag.

grote wieken boven groote wielen

een knobbelzwaan vliegt boven het nieuwe natuurgebied langs het máximakanaal. op de achtergrond de woningen van de rosmalense wijk groote wielen.

geduld, geduld, geduld... een plas met enkele tientallen zwanen. allemaal knobbelzwanen. en ja, daar kun je gemakkelijk plaatjes van schieten. maar ik had eerder - toen ik op de fiets zat - zwanen zien overvliegen. u weet wel, met dat prachtige fluitende geluid van de vleugels. en ik wilde zwanen in de vlucht. dat is nog net niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt. maar als je het dan ineens ziet aankomen en een beetje alert kun handelen, maak je zomaar ineens een foto die je een vreugdesprongetje doet maken. maar ja, een vreugdesprongetje op een fietspad vol fietsers en wandelaars... je mag dan misschien gek zijn, je wilt dat toch niet zo heel erg overduidelijk laten blijken ;-).

lente!

vlootschouw van grauwe ganzen

dagje fietsen in de buurt. geen zomer nog, tikkeltje fris, maar overal is het gewoon lente.


zeppelin boven gemonde

alsof er een immense zeppelin boven gemonde hangt

prachtige wolkenformaties gezien vanaf de rivier de dommel naar gemonde. de vormen wisselen met de minuut, dus maar heel even lijkt het of er een enorme zeppelin boven het dorpje hangt.

vissiesvreter

een blauwe reiger heeft een visje verschalkt

in het stukje natuur aan de oevers van het máximakanaal bij rosmalen was een reiger zo intens bezig met zijn eigen voedselvoorziening dat-ie vergat bang te zijn voor de naderende fotograaf. in pakweg tien minuten tijd verschalkte de vissiesvreter maar liefst drie prooien (en ik verschalkte hem weer op mijn beurt).

ontheemd

de merel is door het verdwijnen van zijn struik helemaal van slag

vogels hebben jarenlang een veilig heenkomen kunnen vinden in de kardinaalsmuts die tegen de muur en over de het dak van de schuur groeide. er werd in geschuild en - in beperkte mate - genesteld. merels, mussen, heggenmussen, winterkoninkjes, vinken, kool- en pimpelmezen, bijen, wespen...

maar de storm van vandaag werd voor al die bewoners en incidentele bezoekers van onze kardinaalsmuts een ramp: de complete struik werd omgeblazen. er zat niets anders op dan deze prachtige boom te ruimen.

en daar lag-ie dan. op de cobblestones. en daar kwam-ie dan, de mannetjesmerel die zijn struik kwijt was. helemaal van slag zat-ie tussen de neergehaalde takken.

en wij vonden het zielig.

de gevallen kardinaalsmuts

droog ogende natte langschappen

opgehoopt vuil voor een vangarm in de essche stroom

het zijn vaak prachtige miniatuurlandschapjes, de vuilophopingen die blijven hangen voor de vangarmen of vangkabels (hoe moet je die dingen eigenlijk noemen?) in waterlopen - meestal op korte afstand na een stuw.
maar wat ik hier in de essche stroom bij esch aantrof zijn wel de mooiste miniatuurlandschapjes die ik heb gezien. drie van de vier lijken woestijnlandschappen. de vierde doet denken aan een immens strand. droog ogende natte langschappen op het water, dat een paar kilometer verderop uitstroomt in de dommel. landschapjes - abstracte kunstwerkjes - die in feite samen niet groter zijn dan een vierkante meter of vijf.

jaarbaard

27 februari 2020, de dag dat toenmalig minister bruins het eerste coronageval in nederland bevestigde, was de laatste dag dat ik me geschoren heb. vandaag is mijn 'coronabaard' dus een jaarbaard.
die baard en corona hebben overigens niet meer met elkaar van doen dan dat ze toevallig de datum van oorsprong gemeen hebben.
gaat de baard nog een coronajaar mee? geen idee. 't zou goed kunnen, maar evenzeer is het bepaaldelijk niet uitgesloten dat er binnenkort het mes in gaat.

een baard van precies een jaar lang...