voor open doel

een stier op het voetbalveld van de pleinse boys

hier trappen op de zondagochtenden senioren hun balletje. maar afgelopen maandag was er koevoetbal. nou ja, het waren stieren die er hun partijtje speelden. drie stieren, losgebroken uit een wei in de omgeving van het voetbalveld van de pleinse boys op de kruising van houwsestraat en wolfsdreef in sint-michielsgestel. of er gescoord is, weet ik niet, maar op dit plaatje - zo voor open doel - ziet het er kansrijk uit voor het vee-team.

pilaarheilige

blauwe reiger op een paaltje

pilaarheilige... het is het eerste dat bij me opkwam toen ik deze blauwe reiger op z'n paaltje zag zitten. we hebben simeon en daniël, uit de vierde eeuw na christus, boetedoeners, asceten, hongerkunstenaars avant la lettre. en deze vogel zou zomaar een schijnheilige reïncarnatie van deze oude paalzitters kunnen zijn.

stil & leeg

een alternatieve dodenherdenking bij nationaal monument kamp vught, het voormalige ss-concentratiekamp

wachttoren, barak, crematorium, leeg veld. naast het crematorium vijf mensen: twee trommelaars van het gilde sint-catharina, directeur jeroen van den eijnde van herinneringscentrum en drie dames die samen één krans leggen: miep pickhard, dochter van een gevangene van kamp vught, haar dochter rolinka en haar kleindochter marinka; tweede, derde en vierde generatie dus. op de foto het moment direct na de kranslegging. even daarvoor was het twee minuten stil. maar het beeld was toen hetzelfde - zij het dat de krans toen nog op de grond lag.
dit is nationaal monument kamp vught op 4 mei 2020. het contrast tussen deze herdenking in tijden van corona en herdenkingen op 4 mei in voorgaande jaren is groot. denk even aan honderden mensen op het grasveld links, en rijen belangstellenden achter de vele kransleggers die na de ceremonie in defilé achter de tamboers nog langs de asputten (het massagraf van de zevenhonderdvijftig mensen die omkwamen in kamp vught) te gaan... niets van dit alles dit jaar. geen genodigden, geen publiek. slechts de vogels laten zich horen (en soms even zien).

zie ook de registratie door omroep brabant van de dodenherdenking 2020 bij nationaal monument kamp vught

verstoppertje

de pulletjes verstoppen zich in het hoge gras, maar moeder eend is waakzaam

ik had het eerst niet in de gaten. en ook nu is het nog een zoekplaatje. ik vond alleen die eend al wel leuk voor een foto. maar ik zag ze nog net op tijd, de verstopte pulletjes, net voordat ze zich in volle vaart uit de zwemvogelvoeten * te maken.

* dit woord is gejat uit het gedicht 'de stad' van hans andreus

bizarre dodenherdenking

 

 

 

tv-opname voor de 4-mei-herdenking: stef bos zingt 'daarom zijn wij vrij’ in het museumcafé van nationaal monument kamp vught

4 mei, dodenherdenking... maar het wordt een bizarre dodenherdenking in deze coronatijd. een niet-samenkomen-maar-anderhalvemeter-afstand-dodenherdenking. en voor nationaal monument kamp vught - ik geef er normaal gesproken rondleidingen en workshops, maar nu even niet - betekent het 'ingeblikt' herdenken.
ingeblikt in de zin van vooraf opgenomen en vervolgens meerdere keren uitgezonden. voor het eerst tijdens de dodenherdenking op het monument aan de lunetten in vught een leeg terrein. kijk daar over uit en denk die zevenhonderd mensen op klapstoeltjes er even bij - want die zitten er nu niet. en toch waren die honderden mensen zó welkom geweest...
het wordt dit jaar een herdenking voor de beeldbuis, uitgezonden door omroep brabant.
vandaag waren bij nationaal monument kamp vught de tv-opnamen van een deel van het programma:

Lees meer

doelloos

voetbaldoelen op een hoopje aan de rand van de sportvelden in de bossche wijk de schutskamp

even gekeken vanuit googles satelliet: schoon aangeharkt sportveld met alles op z'n juiste plaats. de beelden vanuit de ruimte lopen altijd achter op de actuele situatie. dus dat is niet het beeld van voetbalcomplex chc in tijden van corona. aan de weg die nogal toepasselijk 'de fuik' heet, biedt de rand van het sportcomplex in de bossche wijk de schutskamp een troosteloze aanblik van slordig bij elkaar gezette voetbaldoelen.
doelloze doelen in crisistijd...

afhaalkees

kees broeren serveert het diner niet meer uit maar reikt het aan

"afhaalkees, da's weer eens wat anders dan afhaalchinees", begroet ik kees broeren als ik mijn (telefonisch geplaatste) bestelling kom ophalen. normaal gesproken neemt kees op, serveert uit of komt een praatje maken aan de tafel; nu reikt kees de in papieren tasjes verpakte bestellingen aan van over de bar - netjes op veilige afstand.
kees broeren is uitbater van de majorcabar/herberg de poeling in den dungen. op mooie dagen is dit vaak de plek waar we ons fiets- of wandeltochtje eindigen met een heerlijk maal en/of een feestelijke dronk. maar ja, in tijden van corona is kees verplicht gesloten en kan hij alleen nog afhaalmaaltijden leveren. het eten is er niet minder lekker om, maar het feestelijke is er voor een groot deel wel vanaf op deze manier. ik wil weer gewoon op zijn terras zitten, samen met al die andere mensen die dat ook willen. maar helaas... dat zal nog even duren. dus halen wij in de weekeinden de diners op in papieren tasjes bij... afhaalkees!

koolzaad

beusingsedijk berlicum: helemaal geel

ik schiet mijn plaatjes nu heerlijk dicht bij huis - wel zo handing in tijden corona. en hoe meer ik teruggeworpen word op de naaste omgeving, des te meer ik zie. of misschien kan ik beter zeggen: des te minder ik over het hoofd zie. hoewel... misschien is dit niet zo'n goed voorbeeld, want zoveel moois aan koolzaad, daar stap je natuurlijk altijd wel even voor af, of het nu ergens ver weg is of (bijna) om de hoek, zoals hier op een dijkje bij de brug over de rivier de aa in de beusingsedijk in berlicum.

louis van dijk †

1961, louis van dijk wordt ingehaald in vakantieoord dennendal in nunspeet na het winnen van het jazzconcours in loosdrecht

vandaag is jazzpianist louis van dijk overleden. ik moet voorop stellen dat ik wel iets met jazz heb, maar niet echt heel veel. ik ben dus ook helemaal geen kenner. maar louis van dijk...
ik was elf en hij liep tegen de twintig toen hij in loosdrecht het jazzconcours won. de vakantievierders op dennendal in nunspeet, het vakantieoord waar hij schnabbelde door muziek te maken in de recreatiezaal, haalden hem op van het station. hij werd hij met hoge hoed - waarschijnlijk nogal ongemakkelijk - voortgereden in een kruiwagen. vakantiegangers voorop met een spandoek met de tekst 'it don't mean a thing when you aint got that swing'.
de beelden uit die tijd staan me nog wel voor de geest. maar misschien komt dat weer vooral doordat ik ze ook nog zomaar uit mijn oude fotoalbum kan halen.
ik heb de twee plaatjes - die ik waarschijnlijk toentertijd zelf heb geschoten met een kleine russische camera die ik van mijn vader had gekregen - met de iphone even vanuit het oude album gekiekt.
1961... een datum heb ik niet. zomervakantie - want alleen in de zomervakantie gingen we in die jaren naar dennendal.
die foto's zien er natuurlijk niet uit, maar het is wel heel erg vintage.

je ziet meer als je minder mag (2)

mooie symmetrie op een veghels industrieterrein. de pruiken op de boompjes aan de edisonweg doen me meteen denken aan de stampertjes zoals fiep westendorp die tekende voor annie m.g. schmidts pluk van de pettenflat.

er mag weer minder dan een week geleden en nog steeds probeer ik meer te zien nu minder mag. nog steeds grijpt het coronavirus om zich heen (hoewel het in brabant de goede kant op lijkt te gaan) en wordt ons aangeraden het binnen toch vooral boven het buiten te verkiezen - maar dat lukt me toch niet helemaal. een fietstocht, een wandeling, een rondje hardlopen - het moet kunnen, maar op een zonnige dag als deze moet je dan wel op je qui vive zijn. niet alle wandelaars, fietsers en hardlopers nemen het al te nauw met die anderhalve meter. maar ik geloof dat ik ze dit weekeinde toch allemaal wel op afstand heb weten te houden.
een week geleden plaatste ik de eerste foto's in de serie 'je ziet meer als je minder mag'. allemaal foto's waar ik niet op uit was, maar die zichzelf aandienden. dat was serie één, hierna volgt serie twee.

Lees meer