open joodse huizen

drie foto's van joden die in de tweede wereldoorlog in de nazi-vernietigingskampen zijn vermoord aan een muur in de mortel, achter de voormalige synagoge van den bosch. op de foto in het midden bettje de lieme-polak met haar dochtertje nanny. bettje werd vermoord in auschwitz, haar twee kinderen overleefden de holocaust.

vandaag heb ik vijftien verhalen gelezen over joden uit den bosch en vught die in de nazi-vernietigingskampen zijn omgekomen. lijkt me volkomen overbodig op te merken dat je daar niet vrolijk van wordt, zeker niet als je net een verhaal in de krant hebt gelezen waarin wordt verteld dat op scholen de ontkenning van de holocaust de klas binnenkomt. er zijn niet alleen maar feiten, tegenwoordig, er zijn ook alternatieve feiten... tjee, wat ben ik blij dat ik gedegen journalistiek ben opgeleid...
vijftien verhalen - maar die gaan over veel meer dan vijftien mensen. meer dan vijftien gezinnen zelfs. het zijn de vijftien verhalen die op 29 en 30 april verteld gaan worden op huiskamerbijeenkomsten in den bosch en vught. dat weekeinde is het 'open joodse huizen'. en zelf ben ik een van de vertellers. zelfs met mijn eigen verhaal heb ik soms nog een beetje moeite.

die vijftien trieste verhalen - ik heb eigenlijk alleen de excerpten nog maar tot me genomen - heb ik gelezen omdat ik dit jaar verantwoordelijk ben voor de website van 'open joodse huizen'. ik was ooit bij het eindhovens dagblad de eerste internetredacteur van nederland en heb nog steeds een tamelijk actieve website (waarop het vooral om foto's draait). dan krijg je dat.
de website van open joodse huizen is online, de informatie erop klopt, maar ik heb er vanmiddag nog een beetje aan moeten schaven: punten, komma's en rare afbrekingen.
maar het gaat om de verhalen. niet om punten en komma's. hoewel open joodse huizen vooral wil gaan over het leven van de mensen die woonden in de huizen waar de verhalen worden verteld, gaat het natuurlijk uiteindelijk toch om hun dood. hun moord.
er woonden veel joden in in de bossche wijk 't zand. zelf vertel ik tijdens open joodse huizen het verhaal van isaäc en sien van leeuwen, een bejaard echtpaar dat uit hun huis aan de van der does de willeboissingel werd gegooid omdat de wehrmacht er z'n intrek in wilde nemen. zo ging dat. het is een verhaal met vele vertakkingen, maar het eindigt - zoals al die verhalen - in gaskamers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *