graven naar strijd

archeologiestudente scarlett van der weele graaft op de plek waar in de tweede wereldoorlog het spoorlijntje kamp vught binnenkwam

vijf dagen lang wordt op het terrein van nationaal monument kamp vught archeologisch onderzoek verricht. vandaag was dag één. en het resultaat was nog wat mager: een paar stukjes elektriciteitsdraad, een lapje stof, een kogel... van dat soort dingen. klein spul dus.

maar de betrokkenen sluiten met nog vier dagen te gaan belangrijke vondsten bepaald niet uit. per slot van rekening is de plek van het onderzoek in de tweede wereldoorlog het laatste stukje van de spoorlijn geweest waarover vliegtuigwrakken naar ss-konzentrationslager herzogenbusch werden vervoerd om daar door gevangenen te worden gedemonteerd.

archeoloog jobbe wijnen zeeft in de regen de afgegraven grond op zoek naar 'vondsten'
'graaf-vrijwilliger' peter van kaathoven en archeoloog jobbe wijnen (rechts) in actie op de plek waar de bodem wordt onderzocht
scarlett van der weele vertelt bezoekers over het archeologisch onderzoek

de archeologen ivar schutte en jobbe wijnen, archeologiestudente scarlett van der weelde en 'graaf-vrijwilliger' peter van kaathoven hebben op de eerste dag de eerste tien centimeter van het te onderzoeken gebied afgegraven en gezeefd. stukje bij beetje, schep voor schep, emmertje voor emmertje.

het is een oudheidkundige opgraving die naast onderzoek ook een publiekstrekker wil zijn. wie een bezoek brengt aan nationaal monument kamp vught kan er een kijkje nemen en vragen stellen aan de onderzoekers.

de opgraving is een initiatief van het noordbrabants museum in den bosch in het kader van de expositie 'opgegraven strijd' die daar momenteel te zien is. elke dag is er om 13.00 uur een presentatie door ivar schute (kamparcheologie, hij deed o.a. onderzoek in sobibor, treblinka en westerbork) of jobbe wijnen (contemporaine archeologie). bezoekers zijn hierbij welkom.
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *