nijv’re stonden…

de oude stationsklok van den bosch gezien vanuit de 'foodfabriek' aan de noordkade in veghel
de oude stationsklok van den bosch gezien vanuit de 'foodfabriek' aan de noordkade in veghel

voor het eerst sinds vele jaren zag ik gisteren de monumentale bossche stationsklok terug. dat was bij mijn bezoek aan veghels culturele zone 'noordkade'.
iets minder dan een jaar geleden werd het uurwerk tegen de gevel van de nieuwe 'foodfabriek' annex 'jumbo food experience' aan de noordkade in veghel gespijkerd - tot grote ergernis van spijtoptanten in brabants hoofdstad. maar ik moet zeggen: hij hangt er prachtig.

de klok die den bosch niet meer wilde, prachtig gerestaureerd door vrijwilligers van industrieel museum siemei
de klok die den bosch niet meer wilde, prachtig gerestaureerd door vrijwilligers van industrieel museum siemei

er zijn nog pogingen ondernomen om de klok terug te krijgen in den bosch (onder meer door de partij die niet voor niets spottend 'bosch behang' wordt genoemd), maar daar trapten ze in veghel niet in. tja... toen twee decennia geleden het oude bossche station werd gesloopt, dankte de stad de klok af, gaf 'm terug aan essent, welks voorganger pnem de klok in 1952 aan de ns en het stadsbestuur cadeau had gedaan. en essent gaf 'm vervolgens aan industrieel museum siemei (stichting industrieel erfgoed meierij) in veghel. enthousiaste vrijwilligers van dit museum hebben het gevaarte prachtig in oude glorie hersteld.

"dit is het mooiste wat we ooit hebben gehad van den bosch, zeggen ze in veghel", schreef omroep brabant vorig jaar op haar website. nee, van teruggave willen ze aan de noordkade, rond het vroegere chv-fabriekscomplex, niet weten. en toch was het enkele jaren geleden alleen nog maar een wijzerplaat die ergens in den bosch stond weg te rotten, terwijl het uurwerk ergens in een garage in oss lag te verstoffen.

'nijv’re stonden prijze nieuwe eendracht mijne', luidt de tekst op de wijzerplaat. de beginletters van de eerste twee woorden zijn rood, die van de andere vier woorden blauw. samen vormen die beginletters twee afkortingen:
ns (van nederlandse spoorwegen) en
pnem (van provinciale noordbrabantse elektriciteits maatschappij).

en de klok hangt nu op een plek waar het sinds de negentiende eeuw bepaald niet aan nijv're stonden heeft ontbroken...
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *